”Att få jaga varg måste bli lättare”

Publicerad 2013-08-23

Vargkommittén är trött på ”antalsfixering”

Vargkommittén anser att debatten är för fixerad vid antal.

I dag föreslår de att det ska bli lättare att få jaga varg.

Vargdebatten i Sverige är infekterad.

Därför har den statligt tillsatta Vargkommittén fått till uppgift att gjuta olja på vågorna i diskussionen, enligt ordföranden Peter Eghardt.

Enligt honom beror debatten på att antalet vargar i Sverige ökat snabbt – från 80 till cirka 400 djur. Det har skapat mer oro och lett till ett ”reelt hot”.

Återskapa politiken

I dag presenteras deras förslag för hur förtroendet till den svenska vargpolitiken ska återskapas.

Och enligt förslaget ska det bli enklare att få jaga varg.

De skriver att debatten under lång tid varit för ”antalsfixerad” och anser att det inte är rimligt att riksdagen ska bestämma exakt hur många vargar, eller andra djur av en art, det ska få finnas.

Bland annat vill kommittén att en varg ska kunna skjutas efter den första attacken.

”Skyddsjakt ska regelmässigt beviljas vid första angrepp på frigående djur inom fäbodbruk, rennäring och djurhållning på skärgårdsöar” skriver Peter Eghardt och Lennart Nordvarg på SvD Brännpunkt.

Enda undantaget ska vara om djuret är viktigt för stammens genetiska sammansättning.

Fler förslag

Vargkommittén vill också förenkla skyddsjakt i andra fall. De anser att stammens antal i första hand ska kontrolleras med just skyddsjakt.

”Om den totala dödligheten, inklusive skyddsjakt, understiger föryngringen, samtidigt som gynnsam bevarandestatus är uppnådd, ska licensjakt efter varg med låg grad av genetisk variation tillåtas. Om genetiken förbättras ska vargstammens numerär kunna minska”, skriver Eghardt och Nordvarg.

Söker tydlighet

På SvD Brännpunkt skriver de att begreppet gynnsam bevarandestatus också måste bli tydligare. Eghardt och Nordvarg hänvisar till Naturvårdsverkets uppgift om att 100 vargar kan räknas som en livskraftig population men vill att det ska beskrivas som ett intervall som kan justeras om till exempel genetiken inom stammen förändras.

Med förslaget hoppas de att rovdjurspolitiken ska bli mer förutsägbar.

Vet mer: Vargjakt

fixerad vid antalI dag presenterar den statligt tillsatta Vargkommittén sina förslag på hur förtroendet till vargpolitiken ska återskapas. Enligt förslaget ska det bli enklare att få jaga varg. De anser att det inte är rimligt att riksdagen ska bestämma exakt hur många vargar det ska få finnas.

Under 2010 och 2011 genomfördes licensjakt på varg. Men efter det stoppades jakten eftersom den kan strida mot EU:s regler för artens skydd.

Skyddsjakt är den enda tillåtna formen av vargjakt i dag och förekommer för att förebygga allvarliga skador på renar, tamboskap och hundar.

Skyddsjakt bedöms från fall till fall och ansvaret ligger hos landets länsstyrelser i de län där det finns en fast stam av varg. Beviljad skyddsjakt kan tillåtas när som helst.

Källa: Naturvårdsverket