Premiärministern anklagas ha slagit demonstrant

Publicerad 2014-05-16

Nu anklagas också Turkiets premiärminister Recep Erdogan för att ha slagit en demonstrant när sörjande människor protesterade efter gruvolyckan i Soma, enligt Sky News.

Ett filmklipp har lett till nya våldsanklagelser mot Turkiets regering. Amatörvideon publicerades först i turkisk media och visar hur två av premiärminister Erdogans livvakter slår en person som protesterar mot regeringen.

Händelsen filmades när premiärministern sökte skydd i en livsmedelsaffär efter att ha befunnit sig mitt i en arg folksamling.

Lutfu Turkkan, en företrädare för partiet MHP, National Movement Party, hävdar att han talat med Taner Kuruca, en man som ska ha blivit slagen av Erdogan.

– Jag pratade med Kuruca. Han sa att han var och handlade i affären när Erdogan attackerade honom i tron att han var en demonstrant, skrev Turkkan på Twitter.

– Han sa också att han blev slagen av Erdogans livvakter. Kuruca berättade för mig att det enda han minns tydligt var att Erdogan misshandlade honom.

Andra ögonvittnen rapporterar att en man som utropat kritik mot Erdogan förföljdes in i affären av premiärministern, som sedan ska ha tagit tag i honom och slagit honom två eller tre gånger.

Eldar på protester

På torsdagen visades bilder på hur Erdogans rådgivare Yusuf Yerkel sparkar på en liggande demonstrant. Yerkel svarade att han blivit provocerad och tappat fattningen.

Bilderna har lett till ännu mer ilska bland demonstranter i flera turkiska städer.

De protesterar mot hur regeringen hanterat katastrofen och många anklagar politiska ledare för att inte visa tillräckligt medlidande.

I huvudstaden Ankara och i Izmir sköt poliser med vattenkanoner mot tiotusentals demonstranter.

Regeringen anklagas också för att inte ha tagit tag i problemen med säkerheten i gruvindustrin. Premiärminister Erdogan har nekat till de anklagelserna.

I Soma fortsatte protesterna under gårdagen. Minst 282 arbetare har hittills avlidit och enligt Turkiets energiminister Taner Yildiz är 18 personer fortfarande instängda, fyra kilometer från gruvingången.

Den sista som överlevt räddades i onsdags.