Gärningsman greps – tio minuter efter skolattacken

Publicerad 2022-03-22

Två lärare i 50-årsåldern har dödats efter en attack på en skola i Malmö.

En misstänkt gärningsman i 18-årsåldern greps tio minuter efter dådet.

– Vi kommer att kartlägga hans förehavanden, säger polisområdeschef Petra Stenkula.

Dagen efter attacken, där två kvinnor som var lärare på Malmö Latin dödades, höll polisens områdeschef Petra Stenkula och gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör Anneli Schwartz en pressträff för att berätta vad de vet om läget:

– Polis larmades till platsen 17.12. Vi hanterade detta omedelbart som en pågående dödligt våldsituation, säger Stenkula och fortsätter:

– När man kommer till platsen ser det lugnt ut, men det finns en uppgift som tyder på att det ska pågå något på tredje våningen. Därför avancerar poliserna snabbt upp mot våningen. Där anträffar man ganska snabbt först en skadad person, gärningspersonen, samt ytterligare en svårt skadad person.

”Gör just nu husrannsakan”

En man i 18-årsåldern, hemmahörande i Trelleborg, greps klockan 17.22, misstänkt för att ha dödat de två kvinnorna. Han är nu anhållen.

– Han förekommer inte sedan tidigare i misstanke- eller belastningsregister. Men vi kommer att kartlägga hans förehavanden och hans person, säger Petra Stenkula.

– Vi gör just nu husrannsakan i gärningspersonens bostad och han är hemmahörande i Trelleborg.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska gärningsmannen ha använt sig av en yxa och en kniv. Polisen bekräftar nu att man tagit tillhyggen i beslag.

– Där finns beslag och där finns tillhyggen i beslag. Vi kommer att göra en teknisk undersökning och så småningom undersöka de döda personernas kroppar. Då kommer man kunna se närmare hur det har gått till, säger Petra Stenkula.

”En tragisk händelse”

Anneli Schwartz, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i Malmö, säger att man aktiverat en krisledningsgrupp för att hjälpa elever och personal på skolan.

– Det är med stor sorg jag står här i dag. Det är en tragisk händelse som nådde oss i går när vi fick reda på att två av våra medarbetare har mist sina liv, säger hon.

– Min tankar i dag går till familjer, nära och anhöriga samt till den personal och elever som fanns på plats.

Polisens insatsstyrka på plats i skolans lokaler under måndagen.
  • Beri Zangana
    22 mars 2022

    Där var pressträffen över. Vi fortsätter att rapportera och uppdatera er om läget gällande skolattacken i Malmö.

  • Beri Zangana
    22 mars 2022

    Finns det några misstankar om att det är ett rasistiskt motiverat motiv eller religiöst extremistisk motiv?

    – Vi håller just nu på med alla de undersökningarna och förhören kommer ge. Vid handen allt sådant sedan kommer vi att föra en dialog med säkerhetspolisen. Sen kommer åklagaren visa på om det finns något hatbrottsmotivet eller inte. Men det kan vara alldeles för tidigt att uttala sig om det, svarar Petra Stenkula.

  • Beri Zangana
    22 mars 2022

    Finns en koppling mellan de här och de andra två som hänt?

    – Det är alldeles för tidigt att svara på. Vi kommer tömma den misstänkte gärningspersonen mobiltelefon. Så får vi se om det finns någon sådan koppling. Vi har naturligtvis haft kontakt med Säkerhetspolisen i ärendet och jobbar intensivt med den frågan, svarar Petra Stenkula.

  • Beri Zangana
    22 mars 2022

    En fråga ställs om skolan har plockat upp några signaler om den misstänkte gärningspersonen.

    – Jag kan inte svara på den frågan just nu. Det har inte kommit till min kännedom eftersom vi har arbetat med de som varit närvarande. Men utredning under dagen kommer visa om så är fallet, svarar Anneli Schwartz.

  • Beri Zangana
    22 mars 2022

    Polisen får en fråga om tillhyggen.

    – Där finns beslag och där finns tillhyggen i beslag. När man gör en teknisk undersökning och så småningom undersöker de döda personernas kroppar kommer man kunna närmare se hur det har gått till, svarar Petra Stenkula.

Detta har hänt

  • 17.12 på måndagen fick polisen larm om om ”pågående dödligt våld” på gymnasieskolan Malmö Latin.
  • Ett 50-tal personer befann sig i skolans lokaler, där repetitioner för ett skolspex pågick.
  • Två svårt skadade kvinnor i 50-årsåldern, båda lärare på skolan, fördes till sjukhus, men deras liv gick inte att rädda.
  • En ung man som är elev på skolan greps tio minuter efter larmet. Det finns i nuläget inget som tyder på att det skulle finnas fler gärningsmän.
Polismästaren i Malmö Petra Stenkula och Annelie Schwartz, utbildningsdirektör, håller en pressträff dagen attacken där två kvinnor dödades på Malmö latinskola.