Ljusare kvällar på ingång – dags att ställa om till sommartid

Uppdaterad 2023-03-25 | Publicerad 2022-03-26

Snart dags att vrida fram klockan till sommartid.

Nu är sommartiden här.

I natt ska klockan ställas fram.

Kanske för sista gången.

Sommartider, hej hej, sommartider. För 41 år sedan skanderade Per Gessle de numera bevingade orden för första gången och under natten mot söndag är det dags att välkomna tillbaka sommartiden till Sverige.

Till skillnad från övergången till vintertid, eller normaltid som det också kallas, innebär omställningen att söndagen blir en timme kortare. I stället för att klockan slår två på natten slår hon tre direkt.

Är omställningen bra eller dålig? Om detta tvistar de lärde. Å ena sidan blir kvällarna ljusare och känslan av sommarglädje mer påtaglig. Å andra sidan blir morgnarna mörkare och dygnsrytmen kan påverkas.

Glöm inte klockradion

De flesta datorer och mobiler ändrar nu för tiden tiden automatiskt. Vägguret, klockradion, ugnen och klockan i bilen kan däremot behöva ställas om manuellt.

Den klassiska minnesregeln lyder: När utemöblerna och grillen åker fram på våren dras klockan fram. När möblerna ställs tillbaka in i förrådet igen dras klockan tillbaka.

Sommartid kan slopas helt

I EU har förslaget om att avskaffa sommartid legat på bordet länge. För tre år sedan var man överrens i EU-parlamentet om att ställa om tiden för gott och från början var planen att det skulle genomföras under våren 2021.

Så blev det inte. Ministerrådet i EU var oeniga och frågan rann ut i sanden. I stället nämns 2023 som året då sommartiden kan komma att skrotas.

Beslut väntas under 2023

I Sveriges riksdag väntas beslut i frågan fattas i sommar, närmare bestämt i juni. Förslag till beslut lyder:

”Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa omställning av tiden och i stället införa permanent sommartid i Sverige och tillkännager detta för regeringen”.

Riksdagen vill att frågan lyfts fram i år under Sveriges EU-ordförandeskap.

Tvärs över Atlanten har har senaten i USA redan röstat igenom ett lagförslag om att införa konstant sommartid som ny standardtid.

Följ ämnen i artikeln