Nyheter

UD oroas över rättegång mot kidnappad svensk

Av: 

TT

En rättegång uppges ha inletts i Teheran på tisdagen mot en svensk-iranier som anklagas för påstådda terrorbrott. Arkivbild.
En rättegång uppges ha inletts i Teheran på tisdagen mot en svensk-iranier som anklagas för påstådda terrorbrott. Arkivbild.

NYHETER

Utrikesdepartementet oroas över uppgifter om att rättegången mot svensk-iranske Habib Chaab har inletts i Teheran.

Chaab, med både svenskt och iranskt medborgarskap, riskerar dödsstraff för påstådda terrorbrott.

”Vi känner till medieuppgifter om att rättegång skulle ha inletts och undersöker dessa. Uppgifterna är oroande. I omedelbar anslutning till att vi fick kännedom om uppgifterna följde vi upp dem via vår ambassad i Iran”, skriver utrikesdepartementets presstjänst i en kommentar till TT.

UD står i kontakt med företrädare för Iran och har utan framgång begärt konsulärt tillträde.

”Irans tydligt förmedlade hållning är att man ser Habib Chaab som enbart iransk medborgare och att fallet därmed enbart utgör en angelägenhet för Iran. Vi delar inte den av Iran förmedlade bilden”, skriver departementet.

Enligt nyhetsbyrån AFP rapporterade statlig tv i Iran att rättegången mot Chaab inleddes på tisdagen.

Chaab anklagas enligt domstolshandlingarna för att ha agerat ledare för separatistgruppen ASMLA, som är terrorstämplad av Iran. Domstolen anklagar honom för att ha planerat och utfört bombdåd i provinsen Khuzestan 2018. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde. ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.

Turkiet anklagar Iran för att ha kidnappat Chaab från landet i oktober 2020, och Turkiets underrättelsetjänst släppte i december övervakningsfilmer som uppges visa hur kidnappningen gick till.

”Fallet har vid upprepade tillfällen även tagits upp med Turkiets respektive Irans Stockholmsambassadörer”, skriver UD.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: