Heta spår i jakten efter covidvaccin

Jörn Spolander/TT

Uppdaterad 2020-05-05 | Publicerad 2020-05-04

När det finns ett vaccin mot covid-19 bör det i första hand ges till sjukvårdspersonal, äldre och riskgrupper, anser professor Matti Sällberg.

Ett kinesiskt bioteknikföretag har redan inlett kliniska fas 2-studier för att ta fram ett vaccin mot covid-19 – och flera andra forskargrupper ligger hack i häl. Professor Matti Sällberg varnar dock för att nästan alla har liknande strategi.

– Alla satsar på samma häst. Det är ingen dålig häst, men om den inte går i mål är det många som blir ledsna.

USA:s president Donald Trump sade nyligen i en intervju med Fox News att han är mycket säker på att det kommer ett vaccin mot covid-19 i slutet av det här året.

– Förmodligen syftar han på det vaccin som testas av det amerikanska företaget Moderna, säger Matti Sällberg, som är professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet.

Bioteknikföretaget Moderna therapeutics tillkännagav redan i mitten av mars att de inledde fas 1-studier på en mindre grupp människor. Men Matti Sällberg är skeptisk till att de når i mål redan i år. Dessutom är de långt ifrån ensamma om att ha hunnit så långt, påpekar han. Allra längst har det kinesiska bioteknikföretaget CanSino Bio hunnit. De har redan påbörjat fas 2-studier, och har dessutom uppbackning av den kinesiska armén.

Flera miljoner doser

Och vid University of Oxford i Storbritannien pågår en ovanligt stor fas 1-studie, som enligt planerna sedan ska övergå direkt i en fas 2-studie, säger Matti Sällberg. Det projektet ska snart få ytterligare 20 miljoner pund i stöd, motsvarande cirka 260 miljoner kronor, från den brittiska staten och forskargruppen har sagt att de redan i september ska kunna ta fram flera miljoner doser vaccin.

– Det kan de ju säga om de vill, men jag vet inte om någon egentligen tror på det. Att få fram en godkänd produkt är en sak, men att sedan lyckas distribuera miljontals doser är en helt annan, säger Matti Sällberg.

Utöver dessa projekt har ytterligare en handfull grupper inlett kliniska försök på människor. Dessutom pågår ett stort antal studier som inte har kommit lika långt. Sammanlagt finns ungefär 70 olika vaccinprojekt registrerade.

TT: Vilken forskargrupp tror du kommer i mål först?

– Det är klart att det kinesiska företaget ligger bra till med sina fas 2-studier. Men man vet aldrig, och jag tror egentligen inte att det blir en enda vinnare. Jag tror att det här landar i flera olika vaccin, som används i olika delar av världen, säger Matti Sällberg.

Riskgrupperna först

Han tror inte att det blir aktuellt med någon omfattande vaccinering i år, utan snarare nästa år. Och då bör vaccinet i första hand ges till riskgrupper, äldre och sjukvårdspersonal, tycker han.

– Unga, friska personer står ganska långt ner på listan, för de löper inte särskilt stor risk att bli allvarligt sjuka. Det blir bäst och snabbast effekt om man ser till att skydda de här utsatta grupperna först.

Trots den intensiva forskningen och de stora framsteg som redan har gjorts finns ett litet orosmoln, påpekar Matti Sällberg. Det är att i stort sett alla forskargrupper riktar in sig på samma del av viruset när de utvecklar sina vaccin – de små utskotten som viruset har på sin yta för att lura sig in i de mänskliga cellerna. De kallas för spike-protein och har i tidigare studier av andra coronavirus, som Sars, visat sig vara en effektiv angreppspunkt. Men det är ännu inte helt klarlagt när det gäller det nya coronaviruset sars-cov-2.

– Alla satsar på samma häst. Det är ingen dålig häst, men om den inte går i mål är det många som blir ledsna; om det till exempel visar sig att det finns allvarliga biverkningar, säger Matti Sällberg.