Jozef, 38, dog efter polisingripande i Belgien

Film offentliggjord efter två år – fallet jämförs med George Floyd

Publicerad:

NYHETER

En polis satt på hans bröstkorg i 16 minuter.

En annan dansade och gjorde Hitler-hälsning i cellen.

Jozef Chovanec, 38, dog på sjukhus dagen efter.

Polisingripandet på flygplatsen i belgiska Charleroi inträffade 24 februari 2018. Jozef Chovanec skulle flyga hem till Bratislava i Slovakien som han gjort så många gånger förut i sitt jobb som personaluthyrare i byggbranschen.

Men den här lördagen hände något. Enligt belgiska myndigheter ”orsakade han tumult” när han skulle gå ombord på flygplanet och polis tillkallades.

Jozef Chovanec fördes till en cell på flygplatsen. Han var arg och började dunka sitt huvud mot väggen tills blodvite uppstod.

Sex poliser dök upp i cellen och först nu har en film som visar händelseförloppet gjorts offentlig av tidningen Het Laatse Nieuws.

Filmen visar polisingripandet

På bilderna syns hur poliserna trycker ner Jozef Chovanec på en brits och tidvis täcker hans huvud med en filt. En polisman sitter på hans bröstkorg i 16 minuter. De andra skrattar livligt och en ung kvinnlig polis dansar och gör Hitler-hälsning.

Jozef Chovanec föll i koma och dog på sjukhus dagen efter. Sedan dess har händelsen utretts av åklagare, men utan att leda till åtal eller avstängning för de inblandade poliserna.

Åklagarmyndigheten i Charleroi uppger i ett uttalande att utredningen ”försenats på grund av coronakrisen”, men sedan filmen publicerades i onsdags har reaktionerna varit kraftiga.

Justitieminister Koen Geens kallade bilderna ”totalt chockerande”. Inrikesminister Pieter De Crem sa att händelsen var ”bortom alla proportioner” och krävde att den pågående utredningen klargör omständigheterna.

Frun jämför med George Floyd

I torsdags kväll ställde Belgiens näst högsta polischef André Desenfants sin plats till förfogande efter att ha sett videon. Det var formellt inte frågan om någon avgång, men han uppgav att han tar timeout tills utredningen är klar.

Jozef Chovanecs fru, Henrieta Chovancova, jämför sin makes död med polisingripandet som ledde till George Floyds död i USA i maj.

– Han kunde inte andas. Vi som familj vill veta varför de gjorde så här mot honom. Han behandlas värre än ett djur, säger hon till belgiska tv-kanalen VTM.

Polisen som gjorde Hitler-hälsning kommer att avskedas, uppger lokaltidningen Sudpresse enligt The Guardian. Hennes advokat uppger enligt Het Laatse Nieuws att gesten var menad som ett skämt i en pressad situation.

Publicerad:

LÄS VIDARE