V redo börja förhandla med M och KD

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Jonas Sjöstedt (V) är besviken på regeringen och är nu beredd att förhandla med M och KD om mer pengar till välfärden.

V-ledaren Jonas Sjöstedt är inte nöjd med statsminister Stefan Löfvens svar om extra pengar till välfärden och han är nu beredd att förhandla med M och KD.

– Tyvärr fick jag inget besked. Ingen krona utlovades till kommuner och regioner, säger Sjöstedt.

Både Moderaterna och Vänsterpartiet har i veckan ställt krav på mer pengar till välfärden. Och Jonas Sjöstedt satte deadline till dagens partiledardebatt. Om regeringen inte ger besked om att det kommer ett extra tillskott tänker han förhandla med M och KD.

– Jag hade verkligen hoppats att Stefan Löfven skulle säga att nu ger vi ett antal miljarder. Bara att man hade fått det beskedet hade gjort att man hade kunnat stoppa neddragningar och uppsägningar av personal, säger Sjöstedt.

Börja förhandla

Därför tänker V nu diskutera med KD och M för att se vad som kan göras i riksdagen.

– Vi är beredda att sätta oss med dem och se vilka förutsättningar som finns. Men möjligheten finns fortfarande för regeringen att säga att nu går vi med på minst 10 miljarder till välfärden, säger Sjöstedt.

Stefan Löfven var tydlig i riksdagens partiledardebatt att han delar uppfattningen om att kommuner och regioner kommer att behöva mer pengar. Han talade om att välfärden behöver repareras.

På en pressträff efter debatten säger Löfven att regeringen för samtal med landets kommuner om deras resursbehov.

– Beskedet till kommunerna är att det kommer mer pengar, säger Löfven och upprepar att de tre miljarder extra för i år, som Moderaterna har föreslagit, är för lite och för snålt.

Oklart när

På frågan om när ett besked kommer, säger han:

– Inför vårpropositionen.

Men någon exakt siffra på hur mycket regeringen är beredd att skjuta till vill Löfven inte nämna. I ett replikskifte med Jonas Sjöstedt avfärdade han den metoden.

– Det är precis så här det inte kan gå till, att lyfta ett finger och säga en siffra. Man gör inte så om man tror på svensk välfärd, det krävs ett tydligt och långsiktigt besked och då står man inte i talarstolen och förhandlar och nämner en siffra, säger Löfven.

Moderaterna kommer på torsdagen att lägga ett förslag i finansutskottet med krav på 3 miljarder extra till välfärden, vilket SD kommer att stödja.

Vänsterpartiet anser att det behövs minst 10 miljarder och KD vill se 6,7 miljarder i extra tillskott.

Men partierna skiljer sig även i synen på hur tillskottet ska finansieras. M vill till exempel dra ned på biståndet och byggsubventioner för att få fram pengar, vilket V säger blankt nej till.

Kompromisser behövs

Och både M och KD säger nej till att låta statskassan stå för notan, som V kan tänka sig.

– Vi inser att det kommer att behövas kompromisser, säger Jonas Sjöstedt.

KD-ledaren Ebba Busch Thor är beredd att börja förhandla med de andra partierna, men hon gillar inte V:s finansieringslösning.

– Jag delar Jonas Sjöstedts oro för tillståndet i den svenska välfärden. Men frågan är hur pass mycket mer vi är överens om, säger hon.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig siffra på storleken på KD:s förslag.

Publicerad:

LÄS VIDARE