Ett år av krig: Sudans barn betalar priset

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-04-15

Sudans barn växer upp med nattsvarta trauman. Föräldrar dödas och hem bränns ned. Pojkar tvingas bli barnsoldater eller skjuts. Flickor våldtas, gifts bort eller säljs som slavar.

Ett års krig har trasat sönder en hel generation.

Flyktinglägret Zamzam är ett överbefolkat gytter av malaria, denguefeber, vanmakt och hunger. Nödhjälp har inte anlänt till regionen sedan i maj i fjol. Dricksvattnet är smutsigt, solen obarmhärtig, jorden torr och sprucken.

Här dör ett barn varannan timme.

– Det har varit så många. Jag kan inte minnas dem alla, säger niobarnsmamman Laila Ahmed till tidningen The Guardian.

Den enda vårdinrättningen – Läkare utan gränsers – är överbelastad. Levnadsförhållandena i Zamzam är avskyvärda, konstaterade organisationen i februari.

Hundratals läger

Innan april 2023 verkade ett lapptäcke av olika hjälporganisationer i norra Darfur. Det uppblossade kriget mellan militären och paramilitära Rapid support forces (RSF) satte abrupt stopp för det. Och kriget har inget slut i sikte.

– Omfattningen gör mig vettskrämd. Zamzam är bara ett läger. Det finns hundratals andra i Sudan där vi ser skelettlika spädbarn som inte får hjälp, säger William Carter, Sudanansvarig för Norska flyktinghjälpen (NRC), till The Guardian.

Blodiga strider har skurit av och isolerat så gott som varje hörn av Sudan och tvingat biståndsarbetare att lämna. Likt andra hjälporganisationer har NRC inte råd och möjlighet att återvända. I skuggan av Ukraina och Gaza har det internationella samfundet lämnat Sudan åt sitt öde, säger Carter.

– De kunde ha hittat en lösning om de var motiverade, men det är de inte.

Bevittnar massakrer

Kriget har skapat världens största humanitära kris för barn, varnar en rad organisationer. Kolera, mässling, parasit- och diarrésjukdomar frodas. Skolor är stängda och miljoner är undernärda. Innan året är slut kan över 700 000 barn ha dött av svält i Sudan, enligt FN:s beräkningar.

Otaliga barn växer upp med tröstlösa trauman – om de växer upp alls.

Mödrar våldtas inför sina barn, döttrar inför sina föräldrar. Barn bevittnar massakrer, plundringar, hela byar som bränns ned. Pojkar skjuts ihjäl eller tvingas till ett liv som barnsoldater. Flickor kidnappas, gifts bort, säljs av desperata föräldrar i utbyte mot mat för att försöka mätta familjens andra munnar.

Säljs på marknader

En pappa sålde sin 15-åriga dotter mot några säckar spannmål, rapporterar AFP med hänvisning till en lokal hjälporganisation.

På marknader i miliskontrollerade områden säljs kvinnor och unga flickor som slavar, enligt FN:s människorättsråd.

Hälften av alla barn – totalt över tio miljoner – har befunnit sig i eller strax intill den direkta skottlinjen under året som gått, enligt en rapport från Rädda Barnen. Situationen har ”nått kokpunkt”, slår organisationen fast.