45-åringen gick på Nobelmiddagen och festade med HA

Publicerad 2013-09-17

Den 45-årige mannen engagerade sig mot kvinnovåld, tränade ungdomar och hade många vänner.

För sin närmsta umgängeskrets framstår han som en fullständig dubbelnatur.

– Det är inget man har tänkt på att det skulle ha funnits någon signal, säger fotbollsprofilen Teddy Lucic, som kände 45-åringen väl.

Den 45-åriga man som nu åtalas för sexbrott mot ett tjugotal flickor sågs som social och hjälpsam bland sina vänner.

Men han har också en historia som elitidrottsman och tävlade som ung i SM vid ett flertal tillfällen.

Enligt fotbollsspelaren Teddy Lucic, som växte upp tillsammans med mannen, och som umgicks frekvent med honom fram till gripandet, har idrottsintresset hängt kvar.

– Han har rätt så många vänner, han har lätt att prata med folk. Och så har han sportat mycket, säger han.

I förhör uppger 45-åringen att han försörjt sig som lärare och idrottsledare.

Besökte Nobelfesten

I förundersökningsmaterialet framgår det att mannen rört sig på flera olika skikt i samhället. För några år sedan besökte han Nobelfesten. Och i hans telefon hittar polisen bilder på när han festar med högt uppsatta personer inom Hells Angels.

På internet har 45-åringen engagerat sig mot mäns våld mot kvinnor. På internationella kvinnodagen i år, samma dag som Linn, 13, tog sitt liv efter att 45-åringen ska ha pressat henne att visa upp sig naken, publicerade han ett inlägg under en Facebookgrupp som han startat för att motarbeta kvinnovåld. Han skriver bland annat att han tycker att män tar sig rätten att behandla kvinnor hur de vill utan en tanke på hur de skulle reagera om deras egen mamma eller dotter behandlades på samma sätt.

Blev chockad

Och när 45-åringen gripits och förhörsledarna berättar vad som hänt 13-åriga Linn, säger han:

– Jag hade varit tokig om det gällt min dotter. Det kan jag säga.

Mannens närmsta familj berättar att de aldrig sett något beteende hos 45-åringen som fått varningsklockorna att ringa. Och Teddy Lucic instämmer:

– Först blev man chockad. Man reagerade väl som alla andra när man får höra något sådant här. Sedan började man fundera lite. Men hade man sett något så hade man sagt det. Men det är inget man har tänkt på att det skulle ha funnits någon signal.