Elefantbebisen vakade över sin döda mamma

Publicerad 2014-05-15

Den sörjande elefantungen trotsade både nattkyla och rovdjur och vakade en hel natt vid sin döda mammas kropp.

Framåt morgonen lyckades veterinärer till sist söva honom och föra honom i säkerhet.

Den fem månader gamla elefantbebisen vägrade lämna sin mamma och la snabeln mot hennes döda kropp. Han lät sig inte fångas in av människorna som försökte hjälpa honom i Samburu i norra Kenya.

– Räddninginsatsen var en kamp mot klockan, säger Rob Brandford från David Sheldrick Wildlife Trust, DSWT till Daily Mail.

Elefantungen riskerade att falla offer för rovdjur. Viltvårdare från DSWT, Kenya Wildlife Service och Save the Elephants kämpade hela natten. Till slut lyckades en veterinär söva honom.

Ungen fick åka flygplan till sitt nya hem på DSWT:s hem för föräldralösa elefanter i Nairobi National Park.

När den lille kom fram var han uttorkad och fick släcka törsten med mjölk och vatten.

Han fick också ett namn, Sokotei. Sen var det dags att träffa några av de 30 andra föräldralösa elefanterna. De blev snabbt kompisar.

”Dramatiska timmar”

– Ensam hade han varit extremt utsatt. Regnet, och att han är ett vilt djur, gjorde att vi fick vänta till tidig morgonen. Då var vi redo för några dramatiska timmar, säger Brandford.

En elefantunge diar upp till två-tre års ålder. När Sokotei blir tre får han flytta till ett center där han så småningom slussas tillbaka ut i friheten.

– Det kan bli en lång process, det beror på i vilken ålder den föräldralöse räddades. Om de var väldigt unga och inte minns livet i det vilda kan det ta sju till åtta år.

När Sokotei växt färdigt kan han, som vuxen hanne, väga upp till sex ton.

En obduktion visade att Sokoteis mamma Cherie dog för att hon hade drabbats av en allvarlig infektion i magen.