Kerry anklagar Syrien

Publicerad 2013-08-25

'Förstör bevis'

KERRY Den amerikanska utrikesministern ska ha mött sin syriska motpart i torsdags och krävt tillträde till platsen där en gasattack tros ha ägt rum.

USAs utrikesminister John Kerry pratade med sin syriska motpart Walid al-Muallem i torsdags. Nu avslöjar en anonym regeringskälla för nyhetsbyrån AFP vad som sas mellan de två makthavarna.

Utrikesministrarna ska ha diskuterat den misstänkta nervgasattacken mot den rebellkontrollerade förorten till Damaskus och Kerry ska ha anklagat den syriska ledaren för att försöka mörka vad som hänt.

"Förstöra bevis"

"Han tydliggjorde att om, som de hävdar, Syriska regimen inte har något att dölja, så borde de ha tillåtit omedelbar och ohindrad tillgång till platsen istället för att fortsätta anfalla området för att blockera tillgång och förstöra bevis", sa en anonym myndighetsperson till AFP.

Under lördagen gick Syriska regimen ut och nekade till anklagelserna om att de attackerat den egna befolkningen med nervgas som dödat 355 personer och skadat ytterligare 3 600.

"I alla samtalen betonade ministern vikten av att snabbt utreda vad som hänt och underströk allvaret i användandet av kemiska vapen".

Pratade med ledare

Nu ökar trycket mot USAs president Barack Obama för att agera på vad som mer och mer ser ut som en attack med kemiska stridsmedel. Redan har landets militära ledare beordrat en ökad närvaro från flottan i Medelhavet. Men under lördagen ska Obama ha samtalat med Storbritanniens premiärminister David Cameron som sedan ringt till sin motsvarighet i Kanada.

För ett år sedan varnade Barack Obama Syrien för att använda kemiska vapen var en "röd linje" som skulle provosera fram ett västländskt ingripande.