Muslimsk man lynchades i Bangui

Publicerad 2014-02-07

Tusentals muslimer flydde från huvudstaden i Centralafrikanska republiken, Bangui, på fredagen – efter våld och förföljelse.

En man som ramlade av lastbilskonvojen lynchades av en uppretad folkmassa.

Våldet fortsätter att triumfera i Bangui. Enligt nyhetsbyrån AP har tusentals muslimer flytt staden under fredagen – till kristna åskådares jubel. Konvojen, som bestod av uppemot 500 bilar, skyddades av fredsbevarande styrkor från grannlandet Tchad.

Varnar för folkmord

De senaste veckorna har mobbar bestående av kristna invånare tänt eld på moskéer och attackerat muslimer över hela landet. Även i onsdags mördades en man av en lynchmobb – och hans kropp släpades efteråt runt i staden av uniformerade män, rapporterar AP.

– Det är en fruktansvärd situation. Över hela Bangui har hela muslimska bostadskvarter förstörts och tömts, säger Peter Bouckaert på organisationen Human Rights Watch till AP.

FN har varnat för att Centralafrikanska republiken står på randen till ett folkmord.

Sverige kan skicka trupp

EU planerar att ingripa i landet – och på måndag fattar man beslut om en eventuell militär insats. Då kan det även bli aktuellt med ett svenskt deltagande, tillsammans med Finland och Estland.

– Jag har haft samtal med min finländske kollega och vi ska se om vi har förutsättningar för att samordna mellan Finland och Sverige. Estland finns också med i sammanhanget och kan komma att ställa en mindre styrka till förfogande, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.