ABDIKERA, KUNGEN

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-27

En av tre vill att Victoria tar över tronen

Klicka på bilden för att förstora Alla siffror i diagrammen anges i procent. I vissa fall utgör inte svaren tillsammans 100 minimerats procent, det beror på att antalet decimaler och summan avrundats till närmaste heltal.

Kungen ska gå i pension.

Och låta Victoria ta över tronen – redan 2011.

Det tycker var tredje svensk, enligt Aftonbladets Sifo-undersökning.

”Ingen har gått i pension” En av tre svenskar vill, enligt Sifos och Aftonbladets undersökning, att kungen ska gå i pension 2011 – och ge plats för Victoria. Men historikern Herman Lindqvist avfärdar den tanken.

Framför allt är det kvinnorna som vill se att kungen abdikerar när han fyller 65 år 2011 – till förmån för hans dotter, kronprisessan Victoria.

”Har aldrig hänt”

– Det är det tydligaste, att många kvinnor tycker att det är ett bra tillfälle att lyfta fram Victoria som regent. Kvinnorna är mer positiva till att kungen abdikerar än män, säger Ingemar Boklund, Sifo.

Totalt tycker en tredjedel att det är dags att byta regent. Men att det kommer att hända är helt uteslutet, enligt historikern och kungaexperten Herman Lindqvist.

– I Sverige har alla manliga regenter suttit tills de dött eller blivit avsatta under statskuppsliknande former. Ingen har gått i pension, det har aldrig hänt, säger historikern och kungaexperten Herman Lind-

qvist.

Fortsatt folkligt stöd

Men kungen kan känna sig lugn på tronen – han har fortfarande stöd hos folket. 45 procent vill att han ska sitta kvar även efter han nått pensionsåldern.

– Framför allt äldre är mer konservativa, 56 pro

cent av de äldre vill att kungen ska sitta kvar, säger Ingemar Boklund.

Och i syskonskaran är Victoria populärast, enligt undersökningen. För på frågan om vem av barnen som gör bäst i från sig svarade 70 procent av svenska folket Victoria.

– Det beror på att Victoria är mer exponerad. Man ser vad hon gör medan man inte ser vad de andra håller på med. Hon är äldre, har varit med längre och har det som heltidsarbete, säger Herman Lindqvist.