Oron sprider sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-02

Hundratusentals har insjuknat i svininfluensan världen över. 2 600 personer har dött.

?Men hur oroliga är folk i andra länder? Lever de vidare som vanligt eller snackas det bara om svininfluensa även i Jerusalem, Paris, Köpenhamn och Rio de Janeiro?

?Aftonbladets utsända rapporterar om läget i världen just nu – och hur många som drabbats i de olika länderna.

USA: Magnus Sundholm

ANTIOCH. Svininfluensan är inte längre någon stor snackis i USA. De få kända fallen gör att smittan börjar falla i glömska.

Men myndigheterna varnar invånarna för att inte ta virushotet på allvar.

I går meddelade New Yorks skoldistrikt, det största i landet, att vaccinationer planeras till regionens en miljon elever.

Det är inte säkert att andra distrikt följer efter. Forskare vid universitetet i Maryland rapporterade i går att riskerna för att svininfluensan ska utvecklas till ett supervirus kan vara överdrivna.

DANMARK: Per-Ola Ohlsson

KÖPENHAMN. Rädslan för svininfluensan sprider sig i Danmark, men ännu märks ingen panik och handsprit finns fortfarande att köpa.

Samtidigt har 46 danska företag och organisationer hört av sig till Sundhedsstyrelsen och bett att deras personal placeras först i vaccinationskön. Sundhedsstyrelsen ska de närmaste veckorna bestämma vilka 400?000 danskar som är så samhällsviktiga att de ska erbjudas vaccinering.

Det finns 543 konstaterat smittade, men ännu inga dödsfall.

NORGE: Anne Leifsdatter Grønlund

OSLO. Debatten handlar främst om vaccin och vikten av personlig hygien. Skolor och arbetsplatser hamstrar desinfektionsmedel. Många människor undviker att ta i hand. Men i en enkät säger 59 procent av norrmännen att de inte tänker vaccinera sig.

Totalt är 1 096 norrmän bekräftat smittade, de flesta under 30 år. Folkhälsoinstitutet fruktar att 1,4 miljoner ska bli sjuka, men ännu har ingen dött i svininfluensan. Dock avled nyligen en dansk medborgare på norskt sjukhus, möjligen smittad av viruset.

FINLAND: Staffan Bruun

HELSINGFORS. Ryktesspridning följer på den ökade rädslan. Så snart pendeltåg eller bussar ställer in turer går ryktet att pandemin slagit till mot chaufförerna. På arbetsplatserna diskuteras mera flexibla regler för sjukanmälan. Och på stan låter folk bli att skaka hand och kindpussas.

I Finland har 214 personer insjuknat men inget avlidit. I femton fall har influensan varit så ettrig att sjukhusvård krävts. Största delen av fallen finns i Helsingfors och de flesta drabbade är vuxna.

STORBRITANNIEN: Karin Östman

LONDON. Storbritannien är det land som drabbats värst i Europa. Nästan alla känner någon som drababts. Sedan kulmen i juli minskar antalet smittade – men under hösten väntas en andra våg.

Tusentals oroliga ringer varje dag till den influensa-hotline myndigheterna satt upp. Sjuka uppmanas hålla sig inne och skicka en ”flu-friend”, influensakompis, att hämta Tamiflu på apoteket.

Drygt 13?000 britter har konstaterats smittade. Hittills har 65 personer dött. Just nu vårdas 218 personer på sjukhus.

TYSKLAND: Asbjørn Svarstad

BERLIN. Inga masker på bussen eller tunnelbanan här i Berlin. Tv-nyheterna domineras av valkampanjen, inte svin­influensan. Men experterna spår att smittspridningen tar fart nu i höst och politikerna tävlar i att ge lugnande besked om att alla ska få vaccin när tiden är mogen.

Mediabilden är att svininfluensan främst drabbar medelhavsresenärer. Att en 35-årig man ligger dödssjuk väcker knappt någon uppmärksamhet.

Hittills har 16?116 tyskar drabbats. 75 procent av dem smittades i utlandet.

BRASILIEN: Lennart Palméus

RIO DE JANEIRO. Svininfluensan märks knappt, trots alla dödsfall. Ingen använder ansiktsmask. Den nämns knappt längre i media. Men skolstarten sköts upp en månad och det är mycket alkogel i omlopp. Gravida i offentlig tjänst behöver inte jobba. Men de flesta tror att svininfluensan på väg bort.

Myndigheterna har usel koll på antalet sjuka. Men även offentliga tal visar att Brasilien har flest döda i världen, nära 600. Gravida och överviktiga drabbas värst.

FRANKRIKE: Magnus Falkehed

PARIS. Alla pratar om viruset. Småflaskor med bakteriedödande medel säljer som smör. Frankrike har beställt 94 miljoner vaccindoser, flest per invånare av alla länder. Grundskolor förbereder sig på att stänga klasser (om fler än tre elever är sjuka) och hela skolor på att gå över till distansutbildning via internet och tv.

Totalt 4 480 fransmän är smittade. 2 av dem har dött och 11 är allvarligt sjuka, i europeiska Frankrike. Ytterligare 8 döda i besittningarna i Stilla Havet.

ITALIEN: Åke Malm

ROM. Det har diskuterats om skolorna ska hållas stängda, men hälsoministeriet anser inte att en sådan åtgärd är aktuell ännu.

Folk är oroliga för vad som ska hända. En av landets mest kända viruloger, Silvio Garattini, varnar för att vaccinet ännu inte existerar och inte kan vara effektivt förrän i slutet av året.

Men 48 miljoner doser har beställts och beräknas anlända i början av oktober.

Hittills har 1 800 fall av svininfluensa räknats in i Italien men ännu har ingen avlidit.

ISRAEL: Mats Gezelius

JERUSALEM. Inga ansiktsmasker, men nervositeten är påtaglig. Alkogel är en storsäljare och folk skakar inte gärna hand.

I går öppnade Israels skolor efter sommarlovet – föräldrar uppmanas hålla barnen hemma om de verkar det minsta krassliga. Samma sak på större arbetsplatser: på intranäten uppmanas folk att vara vaksamma och tvätta händerna.

Israel har drygt 2 600 konstaterade fall. 19 smittade personer har avlidit, men i endast två fall är svininfluensan den konstaterade dödsorsaken.

Följ ämnen i artikeln