Högerpopulismen vädrar morgonluft

Omvalet i Österrike är ytterligare ett tecken i tiden

Nytt val Norbert Hofer och Alexander van den Bellen möts i ett nytt presidentval i Österrike, sedan det som hölls i maj har ogiltigförklarats.

Beskedet att presidentvalet i Österrike ska göras om är inte bara en seger för Norbert Hofer och hans FPÖ utan för högerpopulistiska krafter i Europa som helhet.

Efter vinsten för brexit i Storbritannien vädrar nationalismen och invandrarfientligheten åter morgonluft.

Presidentvalet i maj var så jämt att det bara skilde 30 000 röster mellan den gröne kandidaten Alexander van der Bellen och högerpopulisten Norbert Hofer.

Jag följde valet på plats på FPÖ:s valvaka i en ölhall i Wien. Anhängarna såg extra besvikna ut eftersom Hofer vann den första valomgången överlägset och man därför nästan tagit ut segern i förskott.

Det var mer än en av anhängarna jag pratade med som omedelbart började antyda att allt inte gått rätt till i rösträkningen.

Partiet spred snabbt anklagelser om fusk och oegentligheter. Ändå kommer det som en total överraskning att Österrikes författningsdomstol väljer att helt ogiltigförklara valet. Skälet är att poströster börjat räknas för tidigt och delvis av personer som inte hade rätt att göra det.

Nationalistiska vindar

När valresultatet tillkännagavs var det många runtom i Europa som drog en lättnadens suck över att Hofer stoppats på mållinjen. Han hade blivit den första folkvalde presidenten från ett högerextremt parti i Europa sedan andra världskriget. Samtidigt var valet en förvarning om de vindar som börjat blåsa runtom i hela Europa.

Resultatet av brexitomröstningen visar att Österrike inte är ensamt om ökad nationalism och främlingsfientlighet. De som röstade för brexit är mycket samma typ av grupper som röstade för Hofer. En arbetar- och medelklass som känner sig marginaliserad och förbisprungen. Som förlorat sina jobb eller inte fått några reallöneökningar på många år. Människor som tycker att förändringarna i samhället går alldeles för snabbt. Som ser EU som en symbol för att besluten fattas långt bort från deras egen vardag.

Sedan valet i Österrike har dessutom den populistiska Femstjärne-rörelsen lagt beslag på borgmästarposten Rom.

Demokratin fungerar

När valet i Österrike nu ska göras om går det att säga två saker:

Utslaget visar att demokratin fungerar, trots att högerpopulister i olika länder ständigt producerar konspirationsteorier om hur makten försöker hålla dem borta till varje pris. Här är definitivt ett bevis på motsatsen.

Utslaget gynnar sannolikt mest högerpopulisten Hofer. Hans anhängare kommer åter att få blodad tand och vara mer benägna att verkligen gå och rösta.

Undersökningar som gjordes efter valet visade att 40 procent av de som röstade för van der Bellen, före detta ledare för miljöpartiet, gjorde det för att hindra Hofer från att vinna.

Inga mätningar gjorda

Men beskedet om nyval kan också väcka andra känslor. Vi ser efter brexitomröstningen hur många britter är förfärade över resultatet. Människor som röstat för brexit säger att de gjorde det mest som en protest och aldrig trodde att brexit skulle vinna. Nu ångrar de sin röst.

Man kan tänka sig en liknande effekt i Österrike där många som normalt inte stöttar FPÖ röstade för Hofer som en protest mot etablissemanget men inte trodde han skulle vinna. Nu kanske de väljer att rösta på van der Bellen istället eller inte rösta alls.

Ännu finns det inga nya opinionsmätningar som kan ge vägledning inför nyvalet som väntas hållas i september eller oktober.

Men det känns inte precis som Europa blivit mindre kaotiskt efter den österrikiska författningsdomstolens utslag. Numera får man vara beredd på att vad som helst kan hända.

Följ ämnen i artikeln