SL-bussar besköts med luftvapen

Publicerad 2016-09-06

Två SL-bussar på linje 504 mellan Sundbyberg och Rissne besköts förra onsdagen, troligtvis med ett luftgevär.

Arriva, som kör bussarna, känner till händelsen men säger att de inte kan göra mer än att polisanmäla.

– Händer det igen får vi ta ställning till om vi ska stänga av trafiken i området, säger presstalespersonen Izhak Dan.

Det var när bussarna städades på onsdagskvällen som personalen upptäckte att en av bakrutorna var sprucken. När de tittade närmre såg de något som liknande skotthål.

Några timmar senare upptäcktes ytterligare ett hål i en annan buss. Även det i bakrutan.

– Det stämmer att det är två av våra bussar som blivit beskjuta av någon typ av luftgevär eller luftpistol förra onsdagen, säger Arrivas presstalesperson Izhak Dan.

Dock ska varken chaufförerna eller passagerarna upptäckt vad som hänt. Det är därför oklart när på dygnet beskjutningarna inträffade och om det var under färd eller när bussarna stått stilla förklarar Izhak Dan.

"Förhoppningsvis slutar det"

Händelsen har polisanmälts och chaufförerna har informerats.

Samma dag utsattes även en SL-buss i området för stenkastning, men enligt Izhak Dan ska man inte haft problem med skadegörelse tidigare.

– Nej inte på det här sättet. Området är inte känt för att vara oroligt hos oss och jag har inte hört att det skjutits mot bussar tidigare.

Hur hanterar Arriva det här nu?

– Just nu gör vi ingenting. Vi har polisanmält men sen kan vi inte göra så mycket mer. Händer det igen får vi ta ställning till om vi ska stänga av trafiken i det området. Det finns liksom inga förebyggande åtgärder. Förhoppningsvis slutar det men om inte får vi kontakta polisen igen.

Var det någon gång fara för passagerarna eller chauffören?

– Nej. Då skottet aldrig gick igenom rutorna utan bara spräckte dem var det ingen fara varken för passagerarna eller chauffören. Men detta är absolut inget att leka med och jag tycker det som skett är skrämmande.

Daniel Westman, biträdande stationsbefäl vid polisområde Nord, bekräftar att de fått in anmälningarna men att de lagts ned.

– Vi har inget spår att gå på, inga vittnesuppgifter eller kameraövervakning som gör att vi kan inleda en förundersökning.

Viss fara för passagerarna

Enligt honom framgår det inte vilken typ av vapen som använts men säger att det är högst troligt att det är någon typ av luftvapen.

– Men även om du skjuter med ett luftvapen mot en buss så är det ju förenat med en viss fara för passagerarna, det är ju en logisk slutsats.

Daniel Westman känner inte till att liknande händelser inträffat tidigare i området men säger att det är ett område som de har mer problem i.

– Detta är ett område som är lite mer representerat i brottsstatistiken.