Prickade läkare snart på Lexbases karta

Publicerad 2014-08-25

Styrelseordföranden trädde fram i Brottscentralen: ”Vi är inte kontroversiella”

Lexbase fick beskedet att Justitiekanslern inte inleder en förundersökning.

Då väljer man att expandera - och ordföranden Magnus Gröndal är oförstående till kritiken mot skandalsajten.

– Det finns ingenting som är kontroversiellt eller särskilt speciellt med Lexbase, säger han i Brottscentralens studio.

Databasen och sökfunktionen Lexbase har sedan starten i våras fått massiv kritik för att de ”hänger ut” folk som figurerar i domar och brottsutredningar. Runt 2000 personer gick ihop och anmälde sajten för förtal, men Justitiekanslern valde att inte inleda en förundersökning om brott.

– Justitiekanslern har kommit fram till att det inte finns något allmänintresse att utreda Lexbase. Jag tycker att det är anmärkningsvärt och den uppfattningen vet jag att jag delar med många, säger Torgny Jönsson på Reclaim Justice som drivit fallet.

Många drabbade

Pensionären Kent Ahlcrona åtalades för ett brott men friades i två instanser, trots detta finns han med i Lexbases databas. Han bor i ett litet samhälle och att han pekas ut som brottsling har vållat honom stora problem. Det är först i nästa steg på sajten – en betaltjänst, som man kan se att han friats för brottet.

– Jag har skrivit och mejlat till Lexbase att jag inte är straffad för någonting, ändå hängs jag ut som brottsling. Det gör mig illamående och jag känner mig rättslös.

Men Magnus Gröndal som är styrelseordförande på Lexbase förstår inte Kent Ahlcronas invändningar.

– Ja, det är ju vår affärsidé att göra handlingar lättillgängliga. Det är jättebra, säger han.

”Är inte kontroversiella”

Magnus Gröndal säger att de inte är förvånade över beskedet från Justitiekanslern.

– Det finns ingenting som är kontroversiellt eller särskilt speciellt med Lexbase. Det är ett bolag i raden av flera som tillhandahåller samma typer av offentliga uppgifter.

Nu expanderar sajten

Lexbase kommer inom en snar framtid att tillhandahålla ännu mer information. Man har begärt ut en mängd offentliga handlingar från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

– Vi har ett register för samtliga prickade läkare och tandläkare i Sverige och det kommer vi snart också att tillhandahålla.