Dömer ut PK-Sverige - men drunknar i smala referenser

Publicerad 2014-07-28

Anna von Bayern är journalist, författare och prinsessa.

Prinsessan av Bayern dömer ut vår politiska korrekthet.

Och visst har hon har sina poänger.

Dessvärre drunknar programmet i smala referenser.

Anna von Bayern är ingen vanlig prinsessa. Dels för att Tyskland inte längre är något kejsardöme. Främst eftersom hon är politisk korrespondent för Bild am Sonntag och författare till två politiska biografier.

Programmet sänds exakt 100 år efter att det första världskriget bröt ut. Anna von Bayern, som har läst historia och politik vid Stanford, lyckas väl med att koppla ihop dåtidens händelser med dagens.

Gör upp med det förflutna

Prinsessan upprepar mantrat att ”det förflutna är inte förflutet” och menar till exempel att den ryska drömmen om en stor, stark nation inte var större för 100 år sedan. Hon påpekar också att Tysklands kollektiva skam och viljan att göra upp med landets förflutna efter förintelsen har gett effekt.

Tyskland är ett av få europeiska länder utan högerextremister i riksdagen. I Österrike pratas det mindre om krigsskulden. Von Bayern berättar att över 20 procent av österrikarna röstade på ett invandrarfientligt parti. Var tredje medborgare önskar sig ”en stark ledare som inte behöver bry sig så mycket om demokrati”.

Inget skott i krysset

Liknelsen är lika pedagogisk som lysande. På samma vis vänder hon den svenska självbilden upp och ner. Inte genom anklagelser eller sanningar, utan genom att ställa frågor.

Är vi svenskar för politiskt korrekta? Gör debattklimatet att vi censurerar oss själva? Vågar vi inte lita på medborgarnas förstånd?

Poängen är inte att det nödvändigtvis är så, utan att vi måste debattera. Våga tycka olika och inte alltid sträva efter konsensus.

Nu kanske det låter som att Anna von Bayerns sommarprogram är ett skott i krysset. Det är det inte.

Briljansen blandas med ett staplande av smala referenser, årtal och citat som glider av som på teflon. Det är för mycket redogörande, för lite analys.

Lite mer kan man kräva av en politisk journalist och bästsäljande författare.

Anna-Natascha Prinzessin von Bayern

Ålder: 36

Bor: München och Berlin

Är: Journalist, författare, prinsessa

Tidigare medverkan i ”Sommar”: Debutant

Snabbguide:

Skrytkvot 2/5

Skvallervärde 1/5

Känslostyrka 2/5

Humornivå 1/5

Åh fan-faktor 3/5

Första meningen:

”Livet är fullt av svek och det här programmet är inget undantag.”

Sista meningen:

”Jag heter Anna von Bayern, tack för att ni lyssnade och ha en fortsatt härlig sommar.”

3 typiska låtval:

”Sonne” – Rammstein

”Some die young” – Laleh

”Autobahn” – LaBrassBanda