Åklagaren: Beslutet inte oväntat

Publicerad 2014-05-21

HELSINGBORG. Åklagare Eleonora Johansson är inte speciellt förvånad över att 28-åringen släpptes.

– Beslutet var inte helt oväntat. Jag delar visserligen inte rättens uppfattning, men kan förstå hur man resonerat, säger hon till Aftonbladet.

När 28-åringens advokat Stefan Rosell efter dagens förhandling yrkade på att den misstänkte mannen skulle släppas protesterade åklagaren och menade att 23-åringen skulle vara kvar i häktet tills rättegången avslutas på tisdag i nästa vecka.

– Hade rättegången avslutas idag som planerat hade jag accepterat att han försattes på fri fot, säger hon.

Efter en dryg halvtimmes överläggning meddelade rättens ordförande Stefan Reimer att 28-åringen skulle försättas på fri fot.

Rättegången avslutas på tisdag

28-åringen har suttit häktad för kollusionsfara, men risken att han nu ska kunna påverka några vittnen anser åklagaren vara mycket liten.

– Många av vittnena är ju nära vänner till honom, men om de nu skulle ända de vittnesuppgifter de har lämnat i rätten så är bevisvärdet mycket lågt.

Rättegången avslutas på tisdag. Då är det läkare som ska uttala sig om det finns några samband mellan slaget och dödsfallet.

– Läkarna anser jag inte att han ska kunna påverka, säger Eleonora Johansson.

Maxstraffet för såväl misshandel som vållande till annans död är två års fängelse.

"Mycket glad över att vara fri"

28-åringen åkte efter frisläppandet direkt för att träffa sin familj och övriga släktingar på en annan ort än bostadsorten. Där planerades för välkomstfest i trädgården.

– Han är mycket glad över att vara fri, säger en nära vän till honom. Och vi hoppas att detta är ett tecken på att han inte kommer att dömas för vållande till anans död.

Vännen berättar dock att det nya vittnet, en professor i neurokirurgi, har skapat en viss oro.

– Man undrar ju vad detta är för en filur som dykt på i sista minuten.

Det finns ju en allmän hotbild mot såväl honom som familjen, säger han.

Vännen berättar också att det finns en oro med anledning av de hot som framförts mot hans kamrat, inte minst på sociala medier.

– Just nu vill han främst bara träffa sambo och barn. Det är en jobbig tid för alla.