Spelet bakom Saudibeskedet

Uppdaterad 2015-03-11 | Publicerad 2015-03-10

Statsminister Stefan Löfven (S) gick in i förhandlingar med Miljöpartiet med att säga att han ville omförhandla vapenavtalet med Saudiarabien.

Aftonbladet har kartlagt hur han tvingades ändra sig.

– Det blev ohållbart i längden. Det hade inte fungerat att förlänga nu, säger en regeringskälla.

Statsminister Stefan Löfven, på resa i Ukraina, kommenterar nu för TT processen som ledde fram till att avtalet med Saudiarabien sagts upp.

– Det är en process man måste ta sig igenom. Det är ett svårt område, det är komplext och jag tycker att inte minst diskussionen i Sverige visar att den har många olika perspektiv, säger Löfven nu på morgonen till journalister på Sveriges ambassad i Kiev, rapporterar TT

"Inget spel"

Han tillägger att han oroats av att frågan om avtalet utifrån ibland har beskrivits som ett spel.

– Det här är inget spel. Det här är en seriös fråga som måste behandlas seriöst.

I går eftermiddag fick Saudiarabiens ambassadör i Sverige beskedet att den svenska regeringen beslutat att avbryta det omdebatterade militära samarbetsavtalet länderna emellan. Det hela skedde dagen efter att utrikesminister Margot Wallström (S) stoppats av Saudiarabien att tala på Arabförbundets möte i Kairo, med hänvisning till vad hon tidigare sagt om demokrati och mänskliga rättigheter i landet.

Enligt vad Aftonbladet erfar hade regeringspartierna MP och S förhandlat sig fram till ett beslut redan för en vecka sedan, långt före händelserna i Egypten.

Diskussionerna om Saudiavtalet har varit en jobbig följetong för Stefan Löfven under våren. Det har länge varit känt att regeringen var tvungen att bestämma sig om avtalets framtid innan det gick ut den 15 maj. Men diskussionerna blossade inte upp på allvar förrän kort efter den 29 januari i år, erfar Aftonbladet.

Många veckors förhandlingar

Då ställde V-ledaren Jonas Sjöstedt en fråga till Löfven i riksdagen. Han undrade vad regeringen tänkte göra med vapenavtalet.

Löfven svarade att det fanns delar i avtalet som regeringen "mycket väl kan stå för".

– I vapenexport har du både materiel för strid och materiel som inte räknas som strid. Därför menar vi att det första steget som ska göras är att förhandla om avtalet, se till att det inte är så detaljerat, sa han.

MP var dock tydliga med att avtalet skulle sägas upp och sprickan mellan partierna var tydlig. Även internt i S har många krävt att avtalet ska avbrytas.

Kort efter händelsen i riksdagen inleddes interna förhandlingar i regeringen. Från S-hållet deltog bland annat Jan Salestrand, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist och från MP bland annat försvarspolitiska talespersonen Jakop Dalunde. Regeringspartierna har lagt mycket krut på att hålla förhandlingarna hemliga.

Flera källor uppger att diskussionerna varit hårda.

– Det var inte så att MP hotade med att hoppa av regeringen, det gick aldrig så långt. Men det har varit en enorm viktig fråga för partiet. Vi har jobbat fruktansvärt hårt med den här frågan väldigt länge, säger en MP-källa.

"Väldigt lite handel"

Bland de gröna ses beslutet om att avbryta avtalet som en seger.

– Till en början var ju Löfven öppen med sin linje att omförhandla. Det har satts en bild medialt att MP åkt på stryk i flera frågor. Det här är otroligt viktigt för oss. Jag tror det finns många även inom S som tycker det här är ganska skönt. Det blev ohållbart i längden. Det hade inte fungerat att förlänga nu, säger en källa.

En källa inom regeringskansliet lyfter fram att vapenavtalet innehåller "väldigt lite handel" som en orsak till att det kunde avbrytas.

– Dessutom var det ett avtal som kanske inte är så där jätteroligt att strida för i det läget. Sedan kan det få andra konsekvenser. Nu har saudierna reagerat väldigt starkt på alla möjliga saker. Vi får se om det blir några fler reaktioner efter det här.

Nyheten var tänkt att lanseras i går kväll i SVT, men läckte i förväg ut i flera andra medier.

– Vi kommunicerade inte detta utåt förrän vi pratat med saudierna. Det var det som gjorde att nyheten kom ut under kvällen och inte på en presskonferens på morgonen, säger en regeringskälla.

Stefan Löfven, på besök i Ukrainas huvudstad Kiev, sa på tisdagskvällen:

– Eftersom det finns en klausul i avtalet om att det kan avbrytas är det Sveriges rätt att utnyttja den klausulen.

Försvarsminister Peter Hultqvist sa på tisdagskvällen till SVT att beslutet kom efter ett mycket noggrant beredningsarbete.

– Vi vill avveckla det militära avtalet och sedan vill vi fortsätta arbeta med de civila avtal vi har med Saudiarabien.

Han sa också att beslutet inte ska ses som att Miljöpartiet vunnit förhandlingarna.

– Nej, man kan inte se det så. Det finns ju till exempel flera i den gamla regeringen som också vill säga upp avtalet.