”Kan öka hotbilden mot Sverige”

Publicerad 2015-03-05

Terrorforskaren Magnus Ranstorp om misstänkte CIA-spionen

Den misstänkte CIA-spionen Amen avrättades i Jemen av al-Qaida förra året.

Hans erkännande spelades in och lades upp på Youtube.

Enligt Magnus Ranstorp, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan, kan det öka terrorhotet mot Sverige.

– Det är aldrig bra att nämnas överhuvudtaget i sådana sammanhang och det kan påverka hotbilden. Det beror på rapporteringen, men också hur det diskuteras internt i de här kretsarna.

Magnus Ranstorp har med stort intresse läst dagens artikel i Aftonbladet om tvåbarnspappan Amen som i en video erkänt att han spionerat för terrornätverket al-Qaida för USA:s räkning.

– Det är en intressant historia. Det finns vissa trovärdiga uppgifter som passar väl överens med andra fall. En sak är att han har kommit nära gruppen genom att gifta in sig i släkten. Det finns fall i andra länder där det gått till på det viset.

Dansk islamist blev CIA-spion

Magnus Ranstorp nämner ett fall från Danmark där en man gick från att vara islamist till att bli CIA-spion. Mannen heter Morten Storm, 39.

– Han var islamist och med i de mest extrema kretsarna. Så en dag beslöt han sig för att helt vända om i andra riktningen och kontaktade säkerhetspolisen som gav honom i uppdrag att komma nära och infiltrera al-Qaida för att plantera en sändare som drönare skulle kunna använda.

I fallet med Morten Storm fanns gott om bevis.

– Han hade kopior på allt och även inspelade samtal med amerikanska säkerhetstjänsten.

Tror inte på koppling

Magnus Ranstorp är dock "ganska skeptisk" till att Säpo skulle ha haft något att göra med en eventuell rekrytering till CIA i fallet med Amen.

– Att Säpo använder sig av informatörer är ingen stor hemligehet. Men jag tror inte Säpo är involverade i någon form av rekrytering till CIA.

Han menar att de två sakerna troligtvis inte hör samman.

– Han kan ha haft ett samröre med Säpo och sedan i ett annat skede eller led blivit agent för CIA. Man måste också komma ihåg att det är under tortyr, hot och våld som ledde till hans död som han säger de här sakerna.

Gör en riskbedömning

Från Säpos sida vill man överhuvudtaget inte kommentera Aftonbladets uppgifter om Amen.

– De kommenterar aldrig källor eller metoder. Det gör de inte av naturliga skäl, säger Magnus Ranstorp.

Men hur går säkerhetstjänsten tillväga för att rekrytera informatörer eller agenter?

– I detta fallet behöver det ju inte ha skett i Sverige. Men, de gör en analys av vad det är en person. Man kommer fram till vad som kan driva personen. Det kan vara pengar, personen kan själv ha gått till underrättelsetjänsten och sagt att han har en unik ingång, att han inte tror på saken. Det beror helt på vad som driver personen och man gör en riskbedömning.

Vill inte kommentera

Aftonbladet har sökt Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och inrikesminister Anders Ygeman för en kommentar kring fallet , men samtliga avböjer.

– Han har inga kommentarer, säger Fredrik Persson, pressekreterare hos Anders Ygeman, till Aftonbladet.