Lööf tror att vinden har vänt

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-07-06

C-ledaren redo för viktigaste talet på många år

VISBY. Partikamraternas press på Annie Lööf (C) är stor inför talet i dag.

Efter EU-valet upplever man en spirande optimism som partiledaren nu förväntas leverera - ända ut i tv-sofforna.

– Det här kan vara det viktigaste talet en C-ledare har hållit på många, många år, säger Hannes Hervieu, ordförande för Centerstudenter.

I dag vid lunchtid är det Annie Lööfs tur att äntra Almedalsscenen. Därmed är hon sist ut och den som stänger politikerveckan för i år.

Höga stormvågor

Centerpartiet har under lång tid varit näst intill uträknat i opinionen. I samband med idéprograms-debatten vid årsskiftet 2012-2013 gick stormens vågor höga och efteråt har en lång period med sviktande väljarstöd följt.

I mätning efter mätning har C legat kring fyra-procentsspärren till riksdagen, ibland över och lika ofta under.

Men i maj, i samband med EU-valet, fick partiet sin första framgång på länge. C gjorde sitt bästa EU-val på 19 år och landade på slutresultatet 6,49 procent. Vilket i dag tolkas som att vinden nu har vänt.

– Vi har haft det tufft en tid, men nu känner jag att kurvan pekar uppåt för oss. Det är ingen oro längre, bara förväntan. Vi har ett bra idéprogram, en bra valplattform och Annie Lööf kommer att hålla ett bra tal nu och flera gånger fram till valet, säger Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C).

Går mot storhetstid

Flera av hans partikamrater är inne på samma spår – och menar att C är på väg mot en ny storhetstid.

– Det finns ingen internt som längre tror att vi åker ur, alla känner snarare ”hur långt ska det här bära”, säger Hannes Hervieu, C-studenters ordförande.

Han sätter dock press på Annie Lööf och menar att hon måste leverera det partiet känner i dag. Och lyckas övertyga inte bara dem som lyssnar på plats i Visby utan också människor som följer talet hemma i tv-soffan.

– Det här kan vara det viktigaste talet en C-ledare har hållit på mycket, mycket länge. Det är viktigt att hon presenterar vår jobbpolitik och miljöpolitik på ett bra sätt utan att annektera Alliansen.

Vill ha ett EU-register

Annie Lööf själv anlände till Visby i går kväll och laddade med middag med sin stab.

I talet ska hon ta upp vikten av att minska antibiotikaanvändningen i matproduktionen och C:s förslag om ett särskilt EU-register. Hon kommer också slå ett slag för svenskt kött i offentliga kök.

– Det är dubbelmoral när vi i Sverige har världens bästa djurskyddslagstiftning, men när vi handlar in mat till barnen i förskolan eller äldre i vården väljer vi att inte köpa svenskt kött, säger hon.

Har potential

Att partikamraterna menar att hon måste leverera i sitt tal håller Lööf med om.

– Ja, jag ser verkligen fram emot Almedalstalet, jag känner medvind efter det bästa EU-valet på 19 år och vi har nu alla möjligheter att få fram att C är det borgerliga miljöalternativet.

I senaste Aftonbladet/United Minds fick C 4,8 procent.

Enligt opinionspanelen ”Sverige Tycker” har dock partiet potential att växa till upp emot tio procent, då ytterligare fem procent av väljarna anger C som näst bästa parti. De frågor där man är starkast är miljö, skola, ekonomi och jobb.