Ett år med Novaja Gazeta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-26

”Därför är aftonbladet.se:s samarbete med den ryska tidningen så viktigt”

Människorrättsarbetaren Bulat försvann i Tjetjenien.

Soldaten Kirill stod inte ut med pennalismen i armén och hoppade från tionde våningen.

I Murmansk kämpade Marta för att 18-årige sonen Semjon skulle få en ny njure.

I snart ett år har aftonbladet.se samarbetat med den ryska tidningen Novaja Gazeta och lyft fram glömda människoöden i grannlandet Ryssland.

– Vad bra att ni valde just vår tidning, sa Anna Politkovskaja vid det uppdukade bordet inne på chefredaktörens rum på Novaja Gazetas redaktion i centrala Moskva.

Det var med den världsberömda reportern Anna Politkovskaja allt började. I Stockholm berättade hon om hur farligt det kan vara att arbeta som journalist i Ryssland, om censur och om hot och om det hon framförallt stod för - att lyfta fram den lilla människan i händerna på den stora mäktiga staten.

Sedan april förra året har aftonbladet.se varje vecka publicerat artiklar ur Novaja Gazeta och även andra nyheter från Ryssland.

”I tv-programmen är Ryssland ett paradis”

Det har handlat om övergrepp i det krigshärjade Tjetjenien, om den vidriga tillvaron som värnpliktig i den ryska armén, om sjuka människor som svikits av staten men också om ryssarna som tagit makten i egna händer. Som de anhöriga för gisslandramat på teatern i Moskva 2002. När myndigheterna svek startade de en egen utredning för att få svar på frågan hur det kunde sluta så illa med så många oskyldiga dödsoffer.

– Varför skriver ni bara om negativa saker i Ryssland?, frågade läsare och vi sände frågan vidare till Novaja Gazeta, som svarade:

– Därför att, om man ska tro våra tv-kanaler, så är Ryssland i det närmaste ett paradis. Om ni kunde se rysk tv, som har en oerhört mycket större publik än tidningar, tidskrifter eller radio, så skulle ni få se mycket av president Putin och mycket lite av kritik. I Ryssland finns ett skämt när det gäller tv-nyheterna: ”Allt är om honom och så är det lite väder också”. Utrymmet för att tala om det som är bra är i Ryssland sedan länge upptagen. Och det finns ingen brist på de som vill få del av den kakan.

Politkovskaja mördades

På eftermiddagen den 7 oktober 2006 mördades tidningens reporter Anna Politkovskaja i hissen i huset där hon bodde.

I ett slag blev det ännu svårare att rapportera positivt från Ryssland och på ett brutalt sätt tydligt varför aftonbladet.se:s samarbete med Novaja Gazeta är så viktigt.

– Efter mordet har det blivit ännu viktigare att ge stöd åt en fristående tidning som Novaja Gazeta och belysa den inskränkta demokratin i Ryssland, säger aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist.

– Jag hoppas att våra reportage, både egna och de som kommit från Novaja Gazeta har bidragit till en större kunskap bland svenskarna om förhållandena i Ryssland. Att det här är viktigt har inte minst märkts genom alla läsare som har hört av sig.

Valen i höst är avgörande

När samarbetet snart går in på sitt andra år väntar stora utmaningar för Ryssland och för alla som bevakar landet. I december hålls val till parlamentet, Duman och frågan är om det Putintrogna partiet Förenade Ryssland ska fortsätta dominera den ryska politiken. I mars 2008 ska president Vladimir Putins efterträdare utses och redan är spekulationerna

igång om mannen, för det blir en man, som ska föra Ryssland framåt de närmaste åren.

Via journalisterna på Novaja Gazeta och andra ryska nyhetskällor kommer läsarna att kunna följa utvecklingen i vårt grannland direkt på aftonbladet.se.

Fakta: Novaja Gazeta

TV-Arkiv:

Följ ämnen i artikeln