Christer Fuglesang väcktes av Queen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-14

I kväll väntar ny tuff rymdpromenad

Christer Fuglesang och kollegan Robert ”Beamer” Curbeam förberedde sig på att sväva ut i den kalla världsrymden ännu en gång på torsdagskvällen.

Målet: Att utifrån koppla om – och därmed säkra – rymdstationens elförsörjning.

Med start 21.12 i kväll kan du följa rymdrysaren på aftonbladet.se.

– God morgon, och en särskilt god morgon till dig, Beamer, som i dag gör din andra rymdpromenad, hälsade markkontrollen till astronauterna på ISS vid klockan 16.19 på torsdagen, när besättningen på den internationella rymdstationen väcktes av 80-talsklassikern Under Pressure av Queen – från albumet Hot space (Het rymd).

Både låtnamnet och albumtiteln anspelade i flerdubbla bemärkelser på torsdagens rymduppdrag utanför ISS.

– God morgon till er och tack för att ni valt ut den låten, svarade astronautveteranen över en knastrig förbindelse i Nasas direktsändning.

Beamer har sedan tidigare uppdrag över 19 timmars vistelse utanför ISS i rymden i bagaget.

Och kanske passade låtvalet verkligen extra bra för just Beamer denna rymdmorgon. Efter morgonbestyren väntade alltså senare på torsdagen en ny rymdpromenad för den 44-årige flygingenjören, i sällskap med svenske Christer Fuglesang.

Natt i luftslussen

De båda hade tillbringat natten i luftslussen för att avlägsna kväve från blodet för att de inte ska drabbas av dykarsjuka på grund av tryckfallet i rymddräkterna.

I luftslussens trånga tyngdlöshet syntes sedan Fuglesang och Curbeam leende tumla runt och klä på sig sina rymddräkter efter väckningen i Nasas direktsändning.

Det var ett komplicerat rymduppdrag Beamer och Christer ställdes inför: Att under sex timmar på torsdagskvällen och natten koppla om två av den internationella rymdstationen ISS:s elförsörjningsenheter till ett permanent kraftsystem.

Under tiden måste halva stationens befintliga – och tillfälliga – elsystem stängas av. Därmed också delar av kylsystemet vilket betyder att svensken och amerikanen får arbeta under hård tidspress.

Ny rymdpromenad

När elsystemet går i gång igen, kommer utrustning som funnits i flera år på ISS att kopplas in för första gången. Frågan är om allt kommer att fungera direkt.

Det första steget till den stora omkopplingen inleddes på onsdagen. Men arbetet med att veckla in två solpaneler som varit orörda i sex år visade sig vara krångligt. Astronauterna och markkontrollen lyckades bara delvis dra ihop de guldfärgade panelerna.

Discoverys befälhavare Mark Polansky beskrev operationen som att hantera en gammal karta:

– Om du börjar veckla ihop papperet och det lägger sig fel över vecken kan du fortsätta en bit. Men till slut måste du dra tillbaka och försöka igen.

Nasa överväger nu att lägga in en extra fjärde rymdpromenad för att åtgärda problemen med solpanelen helt.

– Det blir i så fall Beamer och Christer Fuglesang, sade den ansvarige flygledaren John Curry, vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Esbjörn Sandin/TT

Följ ämnen i artikeln