Konservativa vann grekiska valet

Uppdaterad 2012-06-18 | Publicerad 2012-06-17

Uppgifter till Cecilia Wikström från före detta minister: "Självklar koalition mellan Ny Demokrati och Pasok"

Förloraren Syriza-ledaren Alexis Tsipras.

Grekerna har röstat för andra gången på sex veckor.

Största parti blir konservativa Ny Demokrati, tätt följt av vänsteralliansen Syriza.

Enligt uppgifter från en grekisk före detta minister kommer det av allt att döma att bli en koalitionsregering mellan Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok.

Det blir av allt att döma en koalitionsregering ledd av konservativa Ny Demokrati som kommer att leda Grekland efter söndagens nyval.

Med 80 procent av rösterna räknade får Ny Demokrati 30,1 procent av rösterna, tätt följda av vänsteralliansen Syriza som får 26,6 procent.

Socialdemokratiska Pasok, som så sent som 2009 var Greklands överlägset största parti, kammar hem 12,5 procent.

"Självklar koalition mellan Ny Demokrati och Pasok"

Pasok-ledaren Evangelos Venizelos har enligt nyhetsbyrån AP föreslagit en koalitionsregering mellan Ny Demokrati, Syriza, Pasok och Demokratiska vänstern.

Men enligt den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är det troligare med en koalition mellan enbart Ny Demokrati och Pasok.

– Jag har pratat med en mycket högt uppsatt person i Pasok, en före detta minister, som säger att det är självklart att man bildar koalition med Ny Demokrati om man får chansen, och inte med Syriza, säger hon.

Det parlamentariska systemet i Grekland är konstruerat så att det parti som vinner flest röster får 50 extra mandat. Därmed skulle Ny Demokrati och Pasok kunna bilda en majoritetskoalition utan stöd från andra partier.

"Väntat resultat"

Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson beskriver det jämna resultatet som "väntat".

– Med det här resultatet gäller det att bilda en koalitions- eller samlingsregering. Om Ny Demokrati och Pasok tillsammans får tillräckligt med röster för att bilda regering så är "faran över", åtminstone så är det ett resultat som omvärlden hoppas på, säger han.

Hur kommer omvärlden att reagera på valresultatet?

– Blir det ett resultat där det går att bilda samlingsregering utan Syriza så kommer det att bli klang och jubel i Europa.

Pagrotsky tror inte på quick fix

Leif Pagrotsky (S) har varit informell rådgivare åt den grekiska regeringen under krisen. Han tror inte på någon quick fix.

– Det är en nödvändighet för Grekland att minska budgetunderskottet, man kan inte låna hur mycket som helst. Men det räcker inte, det behövs andra åtgärder också. Vi har sett att enbart åtstramning inte fungerar, säger han.

Vad behövs för att Grekland ska ta sig ur krisen?

– Jag kan inte lägga upp en hel ekonomisk politik i ett pratminus. Men man kan konstatera att den väg man har valt de här åren inte har lett in i mål, läget är väldigt pessimistiskt. De sociala effekterna av den politiska krisen förstärker den redan svåra ekonomiska situationen. Nu krävs handlingskraft för att komma ur krisen, och det gäller både Grekland och euroområdet som helhet.

Strax efter klockan 21 svensk tid gratulerade Syriza-ledaren Alexis Tsipras sin motståndare Antonis Samaras från Ny Demokrati till valsegern.