Halka – i hela landet

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-12-07

Nu kommer halkan på allvar i hela landet, varnar Trafikverket.

De bilister som ändå fortsätter att köra med sommardäck riskerar inte bara att hamna i diket – utan även rejäla straffavgifter till försäkringsbolagen.

Den rekordmilda hösten har gjort att det gått att köra med sommardäck längre än någonsin – helt lagligt eftersom vägarna varit torra och isfria.

Men nu är det vinterväglag i stora delar av landet och därmed lagtvång att köra med vinterdäck. Och att fortsätta köra med sommardäck kan bli en dyrbar historia.

Riskerar böter

Du riskerar inte bara böter på 1 200 kronor. Utan också rejäla straffavgifter från försäkringsbolagen.

– Vi tillämpar en extra vagnskadeavgift på 5 000 kronor för den som kör med sommardäck på vinterväglag och råkar ut för en olycka, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Andra bolag tillämpar liknande regler som innebär att du inte får full ersättning och att självrisken är höjd.

– Vi har ett 30-tal sådana fall varje år, säger Dan Falconer.

Hur många det är som fortsätter att köra med sommardäck några veckor in på vintersäsongen är oklart. Mörkertalet är stort, enligt Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

– Men efter en sådan här varm inledning på vintern är det säkert många som väntat längre än vanligt med att byta till vinterdäck, säger Claes Tingvall.

Kommer snö i söder

Och den som inte bytt än bör skynda sig. Trafikverket varnar för lokal is- och snöhalka i större delen av landet under det kommande dygnet. Och än värre blir det under den kommande tvåveckorsperioden då flera snöoväder väntas.

– Nu ökar risken för att vi får in nederbördsområden i form av snö även i södra Sverige och temperaturer under nollan på natten, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

På fredag väntas rejält med blötsnö dra in över Västra Götaland och Svealand. Enligt SMHI finns det även risk för stormbyar på västkusten i samband med snöfallet.

Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln