Kriget mot aids kan vara förlorat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-05

Vaccin mot sjukdomen långt borta

Människan ser ut att ha förlorat den 25-åriga kampen mot aids.

Ändå är det märkligt tyst om det faktum att vi kan säga adjö till ett aidsvaccin.

Ett fruktansvärt dråpslag för världens fattiga.

Tiotals miljarder kronor har genom åren satsats på att få fram ett vaccin mot aids. Största hoppet var läkemedelsföretaget Mercks test av ett vaccin på människor.

När försöket nyligen avbröts väckte det djup pessimism i den medicinska världen. Noll uppmärksamhet utanför. Trots att detta är en nyhet av fasansfulla proportioner. En nyhet som innebär att ytterligare miljontals människor kommer att dö av aids.

Försöket avbröts när det visade sig att vaccinet i stället för att skydda mot hiv kan ha ökat risken för försökspersonerna att utveckla aids. Mercks misslyckande innebär i stort sett totalstopp under lång tid för alla vaccinförsök.

I en enkät som den brittiska tidningen Independent gjort medger 35 av USA:s och Storbritanniens ledande aidsforskare att ett vaccin nu är längre bort än någonsin tidigare. Ett antal är övertygade om att det aldrig blir verklighet.

– Under vår livstid kan vi inte förvänta oss ett vaccin, säger Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska universitetssjukhuset och en av Sveriges främsta experter på aids.

– Trots många års forskning vet vi alldeles för litet om hivviruset.

26 miljoner har dött i den sexuellt överförbara sjukdomen fram till i?dag.

Smaka på den siffran.

26 miljoner.

Omöjlig att föreställa sig.

Kampen mot aids är som ett krig. Fast det numera pågår nästan helt i det tysta.

Vaccinfiaskot är en smärtsam påminnelse om hur hjälplös människan är anno 2008 trots allt kunnande och alla fantastiska tekniska framsteg. Fortfarande är det så mycket vi inte vet.

Om hur hivviruset förändrar sig hela tiden och om hur immunförsvaret fungerar. Nu måste forskarna gå tillbaka och göra mer grundforskning.

För de fattiga är det en katastrof.

Av över 30 miljoner smittade i tredje världen är det bara tre miljoner som i dag får behandling med bromsmediciner. Mediciner som förlänger livstiden väsentligt.

Medicinerna är för dyra och för komplicerade att föra ut till alla. Ju fler som använder dem, desto större blir risken för att hivviruset blir resistent mot behandlingen.

Mitt i allt detta fortsätter smittan att öka dramatiskt i Afrika men också i länder som Kina, Indien och Ryssland.

Anders Sönnerborgs suck är allt annat än tyst.

– Det ser jävligt mörkt ut.