Allergimedicin bra mot Alzheimer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-18

Ett tidigare använt ryskt läkemedel mot allergi, dimebon, har visat oväntat goda resultat på Alzheimerpatienter.

Minnet och förmågan att klara vardagsgöromål förbättrades i den grupp som fick pröva medlet, som nu ska testas i en större studie där även svenskar ingår.

Studien är ett ryskt-amerikanskt forskningsprojekt som finansierats av det amerikanska läkemedelsföretaget Medivation och presenteras i veckans nummer av tidskriften The Lancet, skriver Svenska Dagbladet.

Dimebon är ett så kallat antihistamin som tidigare använts mot allergi men som nu ersatts av nyare preparat. Studien omfattar 183 Alzheimerpatienter vid elva medicinska centra i Ryssland. Samtliga befann sig i ett tidigt stadium av sjukdomen och lottades till att få aktiv behandling eller sockerpiller. Efter bedömningar i ett halvår fortsatte 68 patienter i dimebongruppen och 66 i placebogruppen testet i ett år.

Klara skillnader

Redan efter tre månader upptäcktes klara skillnader. Den grupp som fått den aktiva substansen hade lättare att uttrycka sig, finna och förstå ord, komma ihåg namn samt att äta, klä på sig och sköta sin dagliga hygien. Under försöket blev patienterna i placebogruppen allt sämre medan tillståndet hos de behandlade var i stort sett stabilt.

Ett fyrtiotal svenskar

En ny så kallad fas 3-studie är planerad, där närmare 900 Alzheimerpatienter i USA och Europa ska ingå, däribland ett fyrtiotal svenskar.

Den europeiska delen av undersökningen leds av professor Bengt Winbland, överläkare vid geriatriska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.