Rosa dopp tvingar till klipp

Publicerad 2015-07-24

Novalees hår fortfarande färgat efter en vecka

Badbomben skulle göra kvällsdoppet extra festligt för Novalee, 4. En vecka senare kan hon tvingas klippa av sig håret när den rosa färgen fortfarande satt kvar.

I väntan på tåget mot semester unnade Chris Andersson Karinsdotter sig och dottern Novalee, 4, några badbomber på Lush. Något de gör ibland för att kvällsbadet ska bli en rolig upplevelse. Novalee fick välja själv och det blev som vanligt glittrigt, färgglatt och rosa. För en vecka sen kom de tillbaka hem och mamma Chris plockade fram en regnbågsfärgad bomb kallad Granny Takes a Dip. Lush skriver själv på sin hemsida: "Denna ingefära-, peppar- och citrondoftande badbomb förvandlar ditt badvatten till en hypnotiserande färgexplotion. Dess kryddiga citrusdoft kommer att peppa upp dig; citronoljan är upplyftande medan ingefäran och pepparn är värmande." Enligt ingredienslistan är den gjord av "naturliga ingredienser" och "säkra syntetiska ämnen".

När Novalee badat klart ställde hon sig upp och Chris tappade ur vattnet.

– Då ser jag hur hennes hår är knallrosa. Jag får panik och tvättar det åtta gånger på raken. Det släpper lite högst upp men en decimeter av topparna är fortfarande helt rosa, säger Chris.

Rosa efter en vecka

En vecka senare, efter daglig shamponering av håret, är topparna fortfarande rosa. Chris kontaktade Lush och åkte in till butiken där hon fick schampo och balsam för att tvätta ur ordentligt, men det gjorde ingen skillnad.

– Nu ser jag ingen annan utväg än att klippa av det. Novalee tycker inte det är roligt, hon är väldigt stolt över sitt långa fina hår, säger Chris.

Den ersättning Chris blev lovad när hon ringde Lushs kundtjänst har hon fortfarande inte fått. Hon väntar också svar på hur den utlovat vattenlösliga färgen kunnat ta ett så hårt grepp om Novalees hår.

– För oss blir det inga fler badbomber. Men de säljer dem fortfarande i butiken så jag vill varna andra, säger hon.

Chris är extra besviken eftersom Lush var ett medvetet val, hon betalar gärna lite mer för att få naturliga och bra produkter.

– Därför får jag en chock. Vad är det egentligen de har i sina produkter?

Kontrollerar på fabriken

På Lush kundservice hänvisar man till vikarierande pr-ansvarig Rani Banth som känner till ärendet och bekräftar att man hittat ett köp likt Chris i sina register. Hon beklagar det som hänt. Att badbomben fortfarande säljs säger hon beror på att man fortfarande inte vet att det är fel på produkten.

– Vi vet inte exakt vilken produkt hon använt för hon har köpt flera men vi försöker komma underfund med det, säger Rani Banth och säger också att de väntar på att Chris ska visa att köpet är hennes med ett kvitto eller kontoutdrag.

Hon säger att man tagit kontakt med produktionen i England för att se om finns något i badbomben som orsakat missfärgningen.

– Vi är väldigt noga med våra ingredienser och visar det sig att det varit något fel i produkten måste vi se över vår produktion. Man ska kunna använda en badbomb utan att få håret missfärgat, det är inte meningen med produkten och jag har inte varit med om det här tidigare, säger Rani Banth.

Känns märkligt

Först tyckte Novalee att det rosa håret var lite spännande, men när det inte gick bort var det inte lika kul. Sedan Novalee föddes har hon bara toppat håret. Hennes långa "prinsesshår" – som hon själv säger – som räcker ned till svanken vill hon inte klippa av.

– Men man färgar inte håret på en 4-åring, och det syns att det inte är tillfällig sprayfärg. Det känns oansvarigt och märkligt, hon är så fin som det är naturligt, säger Chris som berättar att färgen är ojämn och flammig.

När hon gick ut på sociala medier för att berätta vad som hänt och varna andra föräldrar fick hon husmorsknep om bakpulver och annat som bleker hår.

– Men jag vill inte proppa min 4-årings hår med bakpulver. Det hade varit en annan sak om det gällde mig själv, säger hon.

Tar till saxen

Chris menar att Novalee är för liten för att hon ska minnas det här någon längre tid, men Chris hade väntat sig en annan respons från Lush när de nu tvingas ta till saxen.

– Vi ska in till frisören och sen blir det nog ett biobesök.

Hon hoppas få tillbaka pengar för alla badbomber hon köpte vid tillfället, de sista kommer hon inte använda, för sina resor till och från butiken när hon hämtat schampot som skulle tvätta bort färgen och för frisörbesöket. Rani Banth på Lush säger att man befinner sig i en dialog med Chris.

– Det är där vi befinner oss just nu, vi försöker hitta en lösning som hon tycker funkar och som vi tycker är rimlig i i förhållande till det som skett.

Följ ämnen i artikeln