Knott - helt onödiga men väldigt irriterande

Publicerad 2015-07-28

Knott, vad ska de vara bra för?

Svaret är: absolut ingenting. I alla fall inte för oss människor.

– Om knotten skulle utrotas så får det förmodligen en ganska liten konsekvens, säger Åke Lidelöw på SLU.

Just nu svärmar det av knott i Sverige och sociala medier svämmar över med tips på vad man kan göra för att bli av med dem.

Enligt Åke Lindelöw, fältentomolog på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, finns egentligen bara en sak att göra. Och det är: klipp gräset ofta. Eller så är det bara att vänja sig.

– Jag tycker att man får vänja sig vid att det är mygg vissa tider, knott vissa tider och att det kommer bromsar och getingar. Man ska inte tro att man kan vara ute i naturen och de här djuren inte finns där.

Knott är onödiga

Tro det eller ej. Men sanningen är att knott inte är bra för någonting.

När de är larver fungerar de som mat för smådjur såsom fåglar och grodor. Men när de är vuxna är de bara irriterande – i alla fall för oss människor.

– Det skulle nog inte vara några större problem om de försvann, men däremot är de ju svåra att utrota, säger Anders Lindström, rättsentomolog på Sveriges veterinärmedicinska anstalt.

De vanligaste knotten är knott och svidknott.

Knott är mer ett Norrlandsfenomen, då larverna lever i strömmande vatten. Medan svidknott utvecklas i fuktiga gräsmarker som trivs bäst när det är kallt och regningt.

Knott har ingen sticksnabel så de biter bort en del av huden och lapar i sig blodet.

Eftersom de är små, så söker de sig till ställen på vår kropp där huden är väldigt tunn.

– Därför blir man ofta biten på ögonlocken, läppar eller öron, säger Åke Lindlöw.

Hästar dör av knott

Djur blir också bitna av knott, främst ger de sig på små djur som grodor, fåglar och andra insikter. Men ofta kan även hästar, kor och får drabbas.

En del Islandshästar kan bli så allergiska att de måste avlivas. Men hästar och kor kan också reagera väldigt starkt på knottens vingljud.

– Knott kan komma i stora svärmar och då kan en häst bli rädd. Men de kommer inte undan knotten och kan då fortsätta springa ända tills de kollapsar och dör, säger Anders Lindström.

De vanliga knotten sprider inga sjukdomar, däremot kan Svidknotten sprida sjukdomar som Blåtunga och Schmallenberg hos djur.

Blåtunga är en virussjukdom som drabbar djurets foster. Men för något år sedan kom också Schmallenberg som gjorde att kalvar och lamm blev missbildade.

– Och det spred sig över hela landet, säger han.