Indisk minister: Sverige har fler våldtäkter än Indien

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-05-24

Maneka Gandhi.

Sverige har större problem med våldtäkter än Indien.

Åtminstone enligt Indiens kvinnominister.

– Indien hör till de länder som har minst antal våldtäkter i världen, säger Maneka Ghandi, till SVT.

Indiens kvinnominister Maneka Ghandi är på besök i landet och säger att Sverige har större problem med våldtäkter än Indien.

– Indien hör till de länder som har minst antal våldtäkter i världen. Vi har fyra våldtäkter per 100 000 kvinnor, medan Sverige har mer än 130, säger hon, till SVT.

Hon hänvisar till statistik över antalet anmälda våldtäkter.

”Dåligt rykte”

Enligt Maneka Ghandi uppfattas Indien som världens värsta våldtäktsland sedan en kvinna gängvåldtogs på en buss i Dehli 2012 och dog av skadorna.

Händelsen väckte stora protester och uppmärksammades världen över, och sedan dess har rapporter om råa och brutala våldtäkter kommit i en strid ström från Indien.

– Händelsen gav oss ett dåligt rykte, men det är inte i proportion, säger Maneka Ghandi.

Inte alla håller med henne. Enligt indiska kvinnorättsaktivister är mörkertalet för våldtäkter stort i Indien, skriver SVT.

Fler vågar anmäla

Protesterna som hållits i Indien de senaste tre åren har också skapat större medvetenhet bland allmänheten och fått fler kvinnor att våga anmäla våldtäkter:

– Tidigare ansågs kvinnoministeriet som det absolut minst betydelsefulla, men nu för första gången har vi fått respekt, och satt saker i rullning, säger Maneka Ghandi.

Följ ämnen i artikeln