Här hoppar mannen för sitt liv – till svensk båt

Uppdaterad 2015-10-22 | Publicerad 2015-10-21

Med katten i famnen fick den franske ensamseglaren hoppa för sitt liv.

Som räddande änglar på det iskalla havet söder om Alaska fanns svenska isbrytaren Tor Viking.

– Man kan inte hoppa av på nästa tågstation så han får följa med oss till Seattle, säger kaptenen Per Strobel till Aftonbladet.

Den dramatiska räddningsscenen utspelade sig framför den amerikanska kustbevakningens kameror och översyn.

En fransk ensamseglare hade hamnat i sjönöd i sin 30 fots segelbåt söder om Cold Bay vid Alaska.

Svenska hjältar

Då kallades den amerikanska kustbevakningen till platsen – men ett svenskt fartyg var före.

kustbevakningens film syns hur fransmannen i sin segelbåt väntar in rätt läge att hoppa över på den svenska isbrytaren Tor Viking.

I det hårda vädret med våghöjder på uppemot sju meter och vindbyar på 20 sekundmeter krävs perfekt tajming för att mannen ska lyckas ta sig över Tor Vikings reling.

Katten klarade sig

Och till slut lyckas det.

– Hjälpen från de goda samariterna på det här långdistans-larmet var livsviktigt för att räddningsinsatsen lyckades, säger kustbevakaren Bud Holden i ett uttalande.

Under sin tröja ska mannen ha haft sin katt, som också klarade livhanken i kampen mot vågorna.

Segelbåten hade lämnat hamnen Dutch i Alaska den 13 oktober och var på väg mot Vancouver när det hårda vädret slog till.

För Aftonbladet berättar Tor Vikings kapten Per Strobel att de kom till mannens nöd efter att ha fått en förfrågan från kustbevakningen.

– Vi har lite koll på honom medan vi närmar oss hans styrbord så att han kunde ta sig ombord. Och så är han där med sin katt, säger Strobel.

Nu får ensamseglaren följa med isbrytaren.

–  Vi är på Stilla havet och på väg mot Seattle. Man kan inte hoppa av på nästa tågstation så han får följa med oss dit, säger Per Strobel.

Tor Viking tillhör svenska rederiet Transatlantic och sköter isbrytning åt oljebolag i Alaska. I december 2010 räddade samma fartyg livet på 20 besättningsmän på en grekisk tanker i nöd i samma farvatten.

Följ ämnen i artikeln