Jerome utvisas – efter annonsmissen

Uppdaterad 2015-06-27 | Publicerad 2015-06-23

Jerome har fast jobb som hotellstädare.

Nu ska han utvisas, efter nio år i Sverige.

För att arbetsgivaren inte lade ut tjänsten på Arbetsförmedlingen.

– Sverige är mitt land, säger Jerome Tanka Tarji.

Jerome Tanka Tarji, 32, har överklagat och väntar just nu på besked om sin framtid i Sverige. Han har bott här sedan 2006, i egen lägenhet och med fast jobb som städare på hotellet Scandic Malmö City sedan 2010. Han har pluggat tre år på högskola, är med i facket och betalar sin a-kasseavgift.

– Jag har mitt liv här. Jag har varit här i nio år, men nu vet jag inte vad jag ska göra. Sverige är mitt land och jag har det väldigt bra här, säger Jerome Tanka Tarji.

La inte ut jobbannons

Först var han anställd på ett bemanningsföretag. Men när avtalet löpte ut valde hotellet att själva ta över städningen. Jerome och ett tiotal andra anställda fick dock ha kvar sina jobb.

– Jobbet fortsatte precis som vanligt. Men Migrationsverket säger att den nya arbetsgivaren skulle ha lagt ut tjänsten på annons. Min arbetsgivare vill ha kvar mig, säger Jerome Tanka Tarji.

Han fick inte förnyat arbetstillstånd, som Sydsvenskan var först med att rapportera om. Scandic lade ut tjänsterna på sin sajt i två veckor. Men Migrationsverket hävdar att hotellet gjort fel och att de skulle ha utlyst jobben på Arbetsförmedlingen, så att alla i Sverige och EU/EES skulle kunnat söka jobbet.

– Kravet att man ska annonsera tjänsten regleras av svensk lagstiftning och gäller även vid byte av anställning, säger Fredrik Martinsson, expert på Migrationsverket till Aftonbladet.

Migrationsverkets beslut prövades av Migrationsdomstolen i Malmö. I mars beslutade 2015 Migrationsöverdomstolen att inte ge tillstånd att ompröva beslutet.

Facket: "Är sjukt"

På den punkten är Migrationsverket och Hotell- och restaurangfacket, HRF, inte överens. Enligt facket har Jerome inte bytt jobb, bara fått en annan arbetsgivare.

Då skulle det tvärtom bryta mot arbetsrätten att utlysa tjänsten.

– Jag tycker att det är sjukt. En tillsvidareanställd arbetare som är omtyckt av kollegor och arbetsgivare ska utvisas på grund av en feltolkning, eller en byråkratisk teknikalitet, efter nästan ett decennie i Sverige, säger Jenny Bengtsson, ledamot i HRF:s förbundsstyrelse och avdelningsordförande i Stockholm-Gotland.

Migrationsverket kan ha rätt i sak, men facket vill ändå att fallet ses över. Katrina Kristoffersson, ombudsman och chef för HRF:s avdelning Syd, har skrivit ett vädjande brev till Migrationsverket:

– Det här är en väldigt viktig detalj som inte lyfts i Migrationsdomstolen. Det får enormt stora konsekvenser för en som etablerat sig helt i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Har det blivit en lucka här kan det komma att drabba flera personer. Särskilt i vår bransch där många har migrerat till Sverige och där det är så vanligt med verksamhetsövergångar. Ska vi ha en trovärdig och bra migrationspolitik så måste man pröva alla bitar.

Upprop på nätet

Nu har facket startat en namninsamling, som en slags sista livlina. Jerome Tanka Tarji säger att han mått mycket dåligt sedan utvisningsbeskedet, men nu ser han en ljusning.

– Det här är inte lätt för mig. Jag kände mig först som världens ensammaste människa. Men sedan i går har jag fått så mycket stöd från så många människor så nu känns det lite bättre.

Vart ska du ta vägen om det blir ett nej?

– Då måste jag åka tillbaka till Kamerun. Min mamma bor där, men hon är mycket sjuk. Jag har min syster där också och en tioårig son. De är beroende av mig eftersom jag skickar pengar.

Följ ämnen i artikeln