Var tredje M-väljare osäker på vem som är bäst för partiet

Publicerad 2015-07-03

Närmare var tredje Moderatväljarna vet inte eller är tveksam på vem som är den bästa företrädaren för partiet. 

Endast 43 procent tycker Anna Kinberg Batra är den bästa, enligt Aftonbladet/Sverige Tyckers undersökning.

– Det är en väldig låg siffra och en svaghet för partiet, säger Karin Nelsson på Sverige Tycker.

Drygt ett halvår har gått sedan Anna Kinberg Batra tog över ledarskapet för Moderaterna. På fredag är det dags för M-ledaren att premiärtala i Almedalen.

– Jag kommer prata om det nya utanförskapet, som har breddats. Det är för många som inte kommer in på arbetsmarknaden och på det kommer jag presentera konkreta lösningar, säger hon.

Samtidigt kommer alarmerande siffror för Kinberg Batra. Aftonbladet/Sverige Tycker har ställt frågan "Vem av följande personer tycker du företräder Moderaterna bäst?" till Moderaternas väljare.

Tveksamheter om vem som är chef

43 procent svarar Kinberg Batra. 30 procent svarar "Tveksam/Vet ej".

Något fler kvinnor än män tycker att hon är den bästa företrädaren för partiet.

– Det här är en väldigt låg siffra och en svaghet för partiet. Det finns en tveksamhet om vem som är chef, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige Tycker.

Hon lyfter även fram att förtroendet för Fredrik Reinfeldt var skyhögt bland de egna väljarna förra hösten - medan Anna Kinberg Batra har haft svårare att vinna väljarnas förtroende.

– Det kan bero på en kombination av saker. I intervjuer har hon inte haft förmågan att formulera en moderat politik, hon har fått kritik för att hon är otydlig och vag, säger Karin Nelsson.

"Vi har bara börjat"

På frågan om det är ett problem att så många väljare inte vet vem som är bäst företrädare för partiet svarar Anna Kinberg Batra:

– Det är ett tecken på att många är nyfikna på oss, vill veta mer vad vi har för förslag, vad vi vill göra för jobben, hur vi kommer arbeta vidare framöver. Det ska de få höra mer om i morgon.

Du ser det inte som ett problem för dig?

– Vi har bara börjat.