Studie: Håll dig långt borta från chefen

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-11-29

”Du blir elakare ju närmre du sitter”

Vill du ha en fortsatt god relation till dina kollegor? Då gör du bäst i att sitta så långt bort från din chef som det bara är möjligt, enligt en studie som The Telegraph rapporterat om.

Studien, som utfördes av forskare i Holland, visar att det fysiska avståndet till din chef påverkar din arbetsinsats. Nyckeln är det ibland hårda beteendet från chefen som sprider sig nedåt till de anställda.

”Som att någon sparkar på en hund”

Gijs van Houwelingen, forskare på Rotterdam School of Management, förklarar att de gånger en chef måste vara bestämd och fatta svåra beslut kan chefen framstå som elak för de anställda. Om de anställda hela tiden befinner sig fysiskt nära sin chef finns det stor risk att de anställda tar efter  beteendet när de i sin tur talar med varandra eller underordnade på företaget.

– Om någon sparkar på en hund framför dig påverkas du starkt. Men om du får höra om någon som sparkat på en hund någonstans i världen påverkas du inte lika starkt, säger van Houwelingen.

Tar efter chefens beteende

Studien omfattade 150 management-studenter som fick agera mellanchefer som ställdes inför olika frågor. Studien visade att deltagarna som befann sig fysiskt nära sin chef i högre utsträckning tog efter sin chefs beteende och behandlade sina underordnade sämre än de deltagare vars chef befann sig på behörigt avstånd.

– Vi såg att ju längre bort chefen är, desto mindre är risken att mellanchefen identifierar sig med sin chef och tar efter dennes beteende.

Följ ämnen i artikeln