Polisen topsar efter Strängnäsvåldtäkter

Uppdaterad 2015-09-11 | Publicerad 2015-09-09

Kvinnan överfölls och våldtogs. När hon flyr blir hon återigen överfallen, av flera personer som också våldtar henne. Allt inom loppet av en timme.

Nu ska polisen dna-testa personer i ett begränsat område nära brottsplatserna.

Natten till den 23 augusti anmälde en kvinna att hon våldtagits två gånger på Tosterön i Strängnäs, i närheten av Tosteröbron.

Den första våldtäkten sker mellan klockan 01.00 och 01.30. Då kvinnan flyr från platsen, blir hon överfallen ännu en gång. Nu av flera personer som gruppvåldtar henne.

Detta någon gång mellan klockan 01.30 och 02.30.

Kvinnan har berättat för polisen att händelserna varit separata och med olika gärningsmän. Polisen tillsatte då en särskild grupp på tretton personer för att utreda de misstänkta brotten, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

Våldtäkt och gruppvåldtäkt samma natt

– Det är ett oerhört grovt brott som hon har drabbats av. Först sker en överfallsvåldtäkt. Sedan blir hon utsatt en gång till och utsatt för en gruppvåldtäkt, säger Erik Thulin, kommunikatör vid polisen region Öst.

Nu utökar polisen utredningsåtgärderna. Polisen ska dna-testa personer i ett begränsat område nära brottplatserna. Personerna kommer att topsas och resultaten kommer att jämföras med de dna-spår som polisen har från platsen. Hittills har polisen inte fått några träffar i sitt register. Samma teknik har använts exempelvis vid dubbelmordet i Linköping 2004.

– Det är svårt att säga i nuläget hur många som kan bli topsade. De har börjat precis nu och det här kommer att hålla på ganska länge, säger Erik Thulin.

Ingen har hittills gripits.

Polisen söker vittnen

Polisen vill att allmänheten hör av sig med tips och söker framför allt vittnen till de händelserna.

– Det är väldigt många poliser som arbetar med det här. Vi försöker bygga ett pussel kring hela den här händelsen. Det finns väldigt mycket spår som har skickats till NFC, Nationellt forensiskt centrum, och vi har hållit massor av förhör. Men vi söker fortfarande efter vittnen, säger Thulin.

Vet du något? Tips lämnas på telefonnummer 076-10 71 980 eller 114 14.