Rån mot värdetransport i Botkyrka

Publicerad 2013-02-08

Två maskerade gärningsmän rånade en butik i Botkyrka i samband med en värdetransport vid lunchtid idag.

Männen fick med sig en okänd summa pengar och är fortfarande på fri fot. Under eftermiddagen jagades de av ett stort polispådrag. 

– De hade en stor påse fylld med pengar, säger ett vittne.

Enligt polisen ska rånet ha skett när en värdetransport var på plats vid en outletbutik på Fittjavägen i Bortkyrka för att antingen lämna eller hämta växelpengar.

Ett vittne som befann sig inne i butiken såg hela händelseförloppet. 

– Jag stod i kassan när det hände. Det var två personer, den ena var kraftigt byggd och runt 1.65 centimeter lång och hade tjock vinterjacka på sig. Hans kompis var lite längre och hade också en jacka över huvudet, säger han.

Beväpnade med yxa

– De kom inspringande och skrek att personalen skulle öppna en dörr precis vid ingången. När inget hände började de slå och sparka på dörren. Då sprang jag ut, säger vittnet och berättar att en av rånarna var beväpnad med en yxa.

– Det såg ut som en brandyxa.

Ute på parkeringen såg vittnet hur männen kom utrusande efter några minuter.

– De hade en stor påse fylld med pengar. De försvann runt hörnet och hoppade in i en mörkblå bil där en tredje man väntade.

Tvingade ner anställd på golvet

Enligt andra vittnesuppgifter ska rånarna ha tvingat ned minst en butiksanställd på golvet och även hotat väktaren på plats.

– Jag kom in och såg en butiksanställd ligga på golvet. Den kraftiga killen hotade väktaren och försökte få med sig värdeväskan. Då började jag skrika, berättar vittnet.

– Då sprang de från platsen.

Efterlyser tips från allmänheten

Under eftermiddagen sökte ett stort polispådrag efter gärningsmännen.

– Vi har haft hundpatruller och teknisk undersökning på plats. Men det har tyvärr inte gett något än, säger Marion Melbi, inre befäl vid Södertörnspolisen.

– Vi har även en övervakningsfilm från butiken, men männen var ju maskerade. Däremot finns det små spår som gör att vi har visst hopp om att kunna gripa gärningsmännen, säger hon.