Cypern tre steg närmare en lösning

Uppdaterad 2013-03-23 | Publicerad 2013-03-22

Cyprioter köar vid en bankomat i Nicosia, efter rykten om att storbanken Laiki är på väg att gå under.

På ruinens brant.

Nu har Cyperns parlament röstat ja till tre återgärder i ”Plan B”.

Sent under fredagskvällen röstade Cyperns parlament ja till tre av de åtta åtgärderna som ska rädda det krisdrabbade landet. Parlamentet godkände en solidaritetsfond, hårdare kapitalkontroll som ska stoppa en bankrusning samt en struktureringsplan som ska skilja bra skulder från dåliga i oroliga banker.

– Frågan är om långivarna nöjer sig med detta. Tyskland har tidigare sagt nej till idén om en solidaritetsfond, så jag blir förvånad om EU är villiga att godkänna de här återgärdena, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Ministrarna möts på söndag

Nu återstår att se om parlamentet kan enas om att rösta ja till resten av åtgärdspaketet, det ska debatteras i helgen. Där ingår bland annat det mer kontroversiella förslaget som handlar om att ta en skatt på upp till 15 procent på kontotillgångar som överstiger 100 000 euro.

I helgen åker Cyperns president, Nicos Anastasiades, till Bryssel för att presentera den nya räddningsplanen. Och på söndag kväll kommer Eurozonens finansministrar att mötas upp för att försöka hitta en lösning för att rädda landet från en finansiell kollaps.

Om inte Cypern finner en lösning och kan få ihop 5,8 miljarder euro innan måndag får de varken ett nytt nödlån eller likviditetsstöd till landets banker.

Vad händer om Cypern inte får likviditetsstöd av Europeiska centralbanken på måndag?

– Då går bankerna i konkurs. Många förlorar pengar, både ägarna till bankerna och de som lånat ut pengar. Det blir oöverskådliga konsekvenser. Men någon kommer att plocka upp bitarna, klart att bankerna inte kommer att försvinna även om det blir kaotiskt ett tag. Men de behöver inte lämna euron bara för de inte får stöd från ECB, säger Harry Flam.