Ny vargattack i Skåne

Publicerad 2013-02-09

Ravlundavargen kan vara tillbaka.

I går hittades ett dödat och ett skadat får på Östelen.

– Angreppssättet och kraften i bettet tyder på varg, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Dödad ungtacka. Louise Arnetorp och Bertil Nilsson från länsstyrelsen gör besiktning. I bakgrunden med grön jacka fårägaren Ulf Pyk och hans medhjälpare.

Efter två månaders lugn verkar vargen vara tillbaka på Österlen. Igår dödades och skadades två får i en förmodad vargattack i Ravlunda, norr om Kivik.

– Det vi såg på platsen var ett djur som var dödat och ett som var skadat. Det döda fåret var bitet i bakbenen och i nacken, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

– Angreppssättet och kraften i bettet tyder på varg.

Fårägarna håller vakt

I början av november förra året härjade en varg i samma område och rev ett 60-tal får. Då mobiliserades militärens jaktlag för att skydda djuren - och efter gårdagens attack samlas fårägarna åter igen för att hålla sina djur under uppsikt.

– Jag har suttit och vaktat hela natten, säger fårägaren Ulf Pyk till Aftonbladet.

– Jag vill skydda mina djur, säger han.

Många vargar på vandring

Att varg rör sig i Skåne råder det ingen tvekan om, men enligt Bertil Nilsson på Länsstyrelsen är det osäkert om Ravlundavargen är tillbaka.

– Det är mycket varg på vandring just nu. De föddes i mitten av landet 2011 och har nu gett sig iväg på jakt efter en partner. Det kan vara samma varg som är tillbaka, men det mest sannolika är att den här vargen har rört sig ner norrifrån.

"Omöjligt att skydda sig"

Ulf Pyk har runt 900 får som betar på Ravlundafältet och är orolig efter gårdagens attack.

– Det här är ett jättestort område, mellan sju och åtta hundra hektar. Det är omöjligt att skydda sig mot varg, säger han.

– Om jag ska sitta där och vakta varje natt kommer jag inte att ha något liv kvar.