”Klusterbombar folket i Misrata”

Publicerad 2011-04-16

Sjukhusen överfulla

Muammar Gaddafis styrkor använder klusterbomber mot befolkningen i Misrata.

Det hävdar människorättsgrupper som undersökt bomberna i staden.

– Absolut inte. Vi kan inte göra det. Moraliskt, rättsligt kan vi inte göra det, säger en av Gaddafis regeringstalesmän.

Human Rights Watch, HRW, har undersökt bombrester och talat med ambulanspersonal som sett klusterbomberna användas under angreppen. Enligt HRW ska minst tre av de ökända bomberna ha används vid en attack i torsdags.

Bomberna, som enligt HRW är tillverkade i Spanien 2007, hade landat omkring 300 meter från sjukhuset i Misrata.

Drabbar civila

Klusterbomber öppnas i luften och släpper ut små sprängladdningar som sprids över stora områden. De är internationellt förbjudna på grund av att de slår urskillningslöst och drabbar civilbefolkningen.

Det var på fredagen oklart om människor skadats eller dödats av bomberna.

Men Gaddafi själv nekar till att ha använt bomberna.

– Om dessa bomber används finns bevisen kvar i dagar och veckor. Och vi vet att världssamfundet kommer till vårt land snart, säger regeringens talesman Musa Ibrahim.

Tvingas skriva ut skadade

Läkarna i Misrata har inte kapacitet att ta hand om alla skadade efter stridigheterna. De tvingas skriva ut patienter som inte är färdigbehandlade för att få plats med nya fall som måste tas om hand.

– De är överhopade av skadade, säger läkaren Morten Rostrup från Läkare utan gränser via satellittelefon till Reuters.

– De fick in 30 nya fall i torsdags och för att kunna behandla dem fick de skicka iväg andra tidigare än de ville.

Rostrup fanns ombord på ett av organisationens fartyg som lämnade Misrata på fredagen för att ta sig till Tunisien med 65 skadade. För flera av dem var tillståndet kritiskt.

Besköts av Gaddafi

Fartyget gick in till kaj på fredagsmorgonen efter att ha misslyckats med att lägga till på torsdagen på grund av Gaddafistyrkornas beskjutning.

Rostrup besökte under fredagen sjukhuset i Misrata för att bestämma vilka patienter han skulle ta med sig till Tunisien.

– Läkarna där klarar sig ganska bra. De har en del utrustning... De saknar neurokirurger, vilket är ett problem, säger Rostrup.

Vapenbrist

Samtidigt kommer rapporter om att Nato-insatsen i Libyen har problem. Enligt Washington Post håller Natos precisionsbomber och andra vapen på att ta slut, skriver Washington Post.

Tidningen hänvisar till högt uppsatta tjänstemän i USA och Nato som säger att knappheten visar på begränsningarna i Storbritanniens, Frankrikes och andra europeiska länders möjligheter att klara av ens en relativt liten militär operation.

Vapenbristen och det begränsade antalet tillgängliga flygplan gör att en del inblandade tvivlar på att USA kan fortsätta att hålla sig borta från operationerna i luften.

Begär hjälp från USA

Hittills har Nato inte begärt USA:s hjälp, skriver Washington Post, men flera höga amerikanska militärer säger att de räknar med att kallas tillbaka till striderna.

Washington drog tillbaka omkring 50 stridsflygplan från Libyen i förra veckan, efter att ha lämnat över ledningen till Nato, även om de sedan dess deltagit i några uppdrag för att slå ut Gaddafis luftförsvar.

För närvarande är det bara sex länder som deltar i luftangreppen och Frankrike och Storbritannien står för hälften av dem.

Följ ämnen i artikeln