Hämnden

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-03

Exfrun utlämnad i skandal- författarens böcker – nu talar hon ut: Han är hänsynslös

Gick för långt Norske författaren Karl Ove Knausgård gick för långt, tycker exfrun Tonje Aursland. Hon anser att hans sex böcker om familjen är för utlämnande. Foto: ROALD BERIT

Med sin utlämnande självbiografi i sex delar har Karl Ove Knausgård blivit den hetaste författaren i Norden.

Nu träder hans exfru fram och slår tillbaka.

– Han är en hänsynslös man, säger Tonje Aursland.

Exfrun Tonje Aursland.

Han skrev alla sex böckerna på tretusen sidor i ett svep. Redan den första belönades med Bragepriset (Norges motsvarighet till Augustpriset) och väckte stor uppmärksamhet. Titeln ”Min kamp” provocerar, liksom det hänsynslösa utlämnandet av familj och vänner.

En som tagit mycket illa vid sig är Karl Ove Knausgårds exfru, som i bok nummer två fick veta varför maken lämnade henne: Han ville bort från vardagslunken, äktenskapet och hemlandet och bedrog henne med andra kvinnor.

”Ofrivillig romanfigur”

I går fick de norska radiolyssnarna höra Tonje Aursland berätta om livet efter ”Min kamp”.

”Tonjes version – en radiodokumentär om att bli ofrivillig romanfigur” följer exfrun från det att hon får ett mejl från Knausgård om att han ska skriva en självbiografisk bokserie, till dagen hon bestämmer möte med honom för att få veta varför han skrivit så hänsynslöst och så utlämnande om henne och om deras relation.

Hör henne gråta

Radiolyssnarna hör henne gråta när exmaken läser högt ur ett av seriens starkaste kapitel – avsnittet där han har våldsamt sex med en okänd kvinna.

Tonje Aursland tycker att Karl Ove Knausgård har utnyttjat henne och är arg över att framställas som ett offer. När tidningar och tv från hela Europa ringer henne och frågar hur det känns att få sitt liv offentligjort, vill hon slänga på luren.

– Han har gjort ett val. Böckerna är viktigare för honom än att ha en god relation till sin familj och till sina ex, säger Tonje Aursland i dokumentären.

Knausgård har haft mycket att säga i de sex böckerna. När exfrun ställer honom mot väggen är han fåordig.

– Jag har inte sålt min själ till djävulen, men det är så det känns. Det är klart att det ligger ett inte så litet element av att utnyttja andra i detta, säger han till henne.

Talar ut i Skavlan

Sjätte och sista delen av ”Min kamp” är klar och på fredag talar Karl Ove Knausgård ut i Skavlan.

Men Tonje Aursland ger inga intervjuer.

– Jag har valt att berätta min version i dokumentären, det räcker, säger hon till Aftonbladet.