Europas ”lataste”

Fransmännen i strejk – slåss för generösa pensioner som övriga Europa redan tvingats överge

Har man en förmån ger man inte upp den utan strid.

Någon annan vettig förklaring till varför ett antal miljoner fransmän tänker strejka i dag kan jag inte hitta.

För inte kan de väl tycka det är rimligt att pensionera sig vid 60?

Arga fransmän demonstrerar mot höjd pensionsålder. Här i Le Mans.

Intrycket är att Frankrike har Europas lataste befolkning.

De jobbar kortare arbetsvecka än någon annan och går i pension när de fyllt 60. I själva verket slutar många jobba mycket tidigare än så. Inom den statliga sektorn är det flera yrkesgrupper som kan gå i pension vid 50, bland annat lokförare.

Jämför det med grannlandet Tyskland där pensionsåldern är 67 år.

Är det överhuvudtaget någon som gråter av medlidande med fransmännen som nu tvingas jobba till 62?

Är fransmännen av klenare virke eller vill de helt enkelt bara njuta mer av livet?

Fysiskt tunga

Jag vet inte. En sak är dock fullständigt klar. Ingen vill i framtiden betala för de generösa pensionsvillkor som fransmännen beviljat sig själva.

Möjligen gick det att motivera låg pensionsålder på den tiden när det fanns fysiskt tunga jobb som slet ut människokroppen.

Under åren 1960 till 1995 ökade den genomsnittliga livslängden inom EU med åtta år för män och sju för kvinnor. Pensionsåldern har i de flesta fall legat still under denna tid. Eller sjunkit.

I Frankrike sänktes pensionsåldern 1982 från 62 till 60.

Underskott

Nu blir det ramaskri när president Nicolas Sarkozy vill höja den igen. Något som knappast kommer att öka hans chanser att bli omvald 2012.

Ändå följer han bara en färsk trend i Europa där pensionsåldern klättrar uppåt för att rädda ländernas ekonomier. Varken Frankrike eller något annat land har nämligen råd med att låta medborgarna pensionera sig vid 60. De äldre blir allt fler och pensioner allt dyrare. Underskottet i Frankrikes statliga pensionsfond är i år beräknad till dryga 300 miljarder kronor, enligt brittiska tidningen The Independent.

Vem ska betala? Det är den enkla grundfrågan.

Spanien höjde nyligen pensionsåldern till 67. Italien höjer pensionsåldern för kvinnor från 60 till 65 där männen redan ligger.

Kollaps

Grekerna slogs tidigare i år på gatorna för att behålla sina generösa pensioner (nästan i nivå med fransmännens) men fick ge sig när de ville ha pengar från övriga EU för att undvika ekonomisk kollaps. Nu är den allmänna pensionsåldern 65 år för både män och kvinnor.

På pappret vill säga. Den verkliga pensionsåldern ligger klart under det.

Fransmännen slutar i snitt jobba när de är 58,8 år. Britterna vid 62,6 och tyskarna 61,3. Slovenerna är de enda som slår fransmännen med 58,5.

Sverige har reformerat sitt pensionssystem. Där finns det i dag en koppling mellan hur bra ekonomin går och hur stora pensioner som betalas ut. Vilket är det enda rimliga sättet i ett samhälle där tillgångarna inte är obegränsade. Den plågsamma reformen återstår i stora delar av Europa.

Extra länge

Tack vare det nya systemet har Sverige kunnat införa en flexibel pensionsålder från 61 år. Den som går tidigt får lägre pension. Den som jobbar extra länge får högre pension.

Men det finns en motsättning i detta. Samtidigt som vi vill att de äldre ska jobba längre står många unga förgäves och bankar på dörren till arbetsmarknaden. Ett besvärligt moment 22.

Pensionen betalas i praktiken av den del av befolkningen som jobbar. Ju färre som jobbar desto svårare blir det att få pengarna att räcka.

Alternativet är att ta pengar från sjukvård och annan välfärd och lägga på pensioner.

Vill fransmännen det?