”Andra djur” i en tredjedel av nötfärsen i affären

Uppdaterad 2018-01-05 | Publicerad 2018-01-04

Nötfärsen i affären kan även innehålla gris, får eller get, enligt en ny rapport från Länsstyrelsen i Västra Götaland.
– En tredjedel av färsen innehöll kött från andra djur, säger länsveterinär Emma Andersson i ett pressmeddelande.

Vid kontroll fann man att var 30 procent av köttfärsen innehåller annat kött än vad som anges. Arkivbild

Myndigheterna i Västra Götaland och Halland gjorde under 2017 kontroller av butiksmalen nöt- och blandfärs samt oxfilé som serverades på pizzerior, och fann då stora brister.

30 procent av analyserna visade att köttfärsen innehöll andra djur än nöt. Det rör sig i flera fall om gris och i något fall om får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer av proteinet kollagen och fett än vad som står på förpackningarna.

När det gäller butiksmalen färs tros dålig hygien vara orsaken.

– Vi misstänker att man malt fläskfärs, eller blandfärs, och att man då inte rengjort kvarnen ordentligt efteråt, säger Emma Andersson, länsveterinär i Västra Götaland.

Vid kontroll av oxfilépizzor fann man bara ett fall med ”fel” kött – oklart vilket djur det rör sig om.

Kan gälla hela landet

Troligtvis pekar rapporten på ett problem som finns över hela landet.

– Det är alltid svårt att spekulera i, men jag skulle tippa på att det ser likadant ut överallt.

Att blanda in andra köttslag i nötfärs är inte bara ett problem rent hygieniskt. Det handlar också om att fläskkött kräver annorlunda hantering än nöt. Nötkött går att äta rått, om man hanterar det rätt, medan fläskkött bör hettas upp ordentligt före servering.

Det finns också en rent integritetsmässig aspekt vad gäller köttets typ, påpekar Emma Andersson:
– Kanske har man valt att inte äta fläsk eller nöt. Man ska inte bli lurad, man har rätt att veta vad det är man köper.