Glada miner på äldreboendet

Jesper Karlsson/TT

Publicerad 2020-10-01

Nu har besöksförbudet på Sveriges äldreboenden hävts.

Lars Nabseth, 92, och Birgitta Nabseth, 89, får äntligen träffa varandra igen – utan att ett plexiglas skiljer dem åt.

Efter ett halvårslångt besöksförbud på samtliga landets äldreboenden öppnas nu dörrarna åter för besökare.

Lars Nabseth kan äntligen besöka sin fru Birgitta Nabseth på Kulltorps vård- och omsorgsboende på Södermalm i Stockholm. Tidigare har de endast haft möjlighet att träffas i 20 minuter, två gånger i veckan. Mötena har skett utomhus på var sin sida om en plexiglasskiva.

– Plexiglas är en tveksam institution. Det är lite svårt att höra genom det, trots att jag har hörapparat, säger Lars Nabseth.

– I somras gick det bra att sitta utomhus, men nu börjar det bli lite kyligt. Så att få träffas inomhus är naturligtvis jättetrevligt. Det är en väldig fördel.

Ingen smittspridning

Kulltorps vård- och omsorgsboende har klarat sig bra under pandemin. Än så länge har man inte haft någon smittspridning på boendet. Birgitta Nabseth har bott här i två år och trivs bra.

– Jodå, det blir bättre och bättre, säger hon.

– Hon klagar ytterst sällan. Jag var orolig i början att hon skulle bli ledsen när jag gick. Men så har det faktiskt inte varit, säger maken.

För och nackdelar

Cajsa-Lena Vennström, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Södermalm, ser både fördelar och nackdelar med att besöksförbudet hävs.

– Det är positivt att man nu kan få träffa sina nära och kära. Att inte få besök av anhöriga ger negativa konsekvenser som ensamhet och depression, vilket i sin tur kan leda till att man äter mindre. Det kan vara svårt för de med kognitiv svikt att förstå varför man inte får träffa sin familj.

– Däremot ser jag så klart även risker. Jag oroar mig för den smittspridning som finns i samhället. Ju större smittspridningen är i samhället, desto större är risken att en besökare för med sig smittan in i något av våra boenden.

Som att vara hemma

En annan boende på Kulltorp är Hjördis Forsberg. Hon har precis har fyllt 90 år och fått besök av hela familjen med barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

– Man börjar drömma, det känns som att vara hemma, säger hon.

Enligt Åsa Johansson, biträdande enhetschef på boendet, är verksamheten är väl förberedd på att börja ta emot besök igen.

– Vi har gjort risk- och konsekvensanalyser och infört tydliga rutiner för besök. Dessutom har vi börjat föra en lista över alla besökare. På så vis underlättar vi för att kunna smittspåra om smittan skulle komma in hit.