30-tal smittade inom Malmös äldrevård

Uppdaterad 2020-11-11 | Publicerad 2020-11-05

Coronaökningen märks nu av även på äldreboenden i Skåne.

I Malmö finns just nu ett 30-tal smittade patienter eller brukare inom äldrevården.

– Det är på ett antal boenden, säger Pia Nilsson, enhetschef på Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.

Den ökade smittspridningen i Skåne har nu nått äldreboenden. Det berättade regionens biträdande smittskyddsläkare, Mattias Waldeck, under onsdagens presskonferens.

– Den senaste veckan ser vi ett ökning av antalet fall hos dem äldre. Vi ser att det ökar i alla delar av Skåne och vi ser att det blir fler äldreboenden där smittan kommer in, tyvärr, sade Mattias Waldeck.

I Malmö stad har ett 30-tal fall konstaterats inom vård- och omsorgsförvaltningen.

– Vi är ju Sveriges största vård- och omsorgsförvaltning med 41 särskilda boenden och väldigt många hemtjänst, hemsjukvård och korttidsenheter. På hela vår förvaltning där vi nästan har 10 000 patienter eller brukare har vi i dagsläget endast ett 30-tal smittade patienter, säger Pia Nilsson, enhetschef på Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.

”Oro rent samhällsmässigt”

Detta är en ökning från mitten av oktober då det fanns ett 20-tal fall.

– Det är på ett antal boenden. Vi har också vårt covid-team där man som covidsmittad kan få vård och omsorg i hemmet och så har vi också ett korttidsboende specifikt för personer med covid-19.

Trots att antalet fall nu ökat något menar Pia Nilsson att det fortfarande är gynnsamma siffror, sett till hur stor förvaltningen är.

– Jag känner mig trygg och nöjd för Malmö stads räkning. Alla medarbetare och chefer gör ett fantastiskt arbete för att skydda vår målgrupp och dämpa smittan. Sen känner jag oro rent samhällsmässigt, och alla måste ta sitt ansvar och hålla distans och inte umgås med personer som man inte annars träffar, och inte gå in i stora köpcentrum. A och o är att hålla distansen och att man också känner efter om man är helt frisk och kry när man behöver komma ut i samhället.

– Vi gör ju allt för att den här samhällssmittan ska dämpas och hållas nere. 

Just nu råder inget besöksförbud på äldreboenden i Malmö. Dock uppmanar nu Pia Nilsson besökarna att ringa innan och belyser vikten av att inte komma dit med symtom.

– Vi råder våra besökare till anhöriga på särskilda boenden att kontakta boendet innan man kommer på besök, så man ser hur dagsläget är.

Den 14 oktober, då smittan hade ökat på äldreboendena i staden, infördes munskyddskrav i ansiktsnära kontakter, såsom vid utdelning av ögondroppar. Omkring 32 000 munskydd används nu varje dag i förvaltningen.

– Nu gäller det att hålla modet uppe, hålla i och hålla ut. Sen fick vi väl kanske en liten andningspaus under sommaren, men nu går vi in i den här perioden där vi vistas mer inomhus och det är säsongsinfluensan och annat som kommer under vinterperioden…. Nu måste vi göra allt för att dämpa smittan.

Om det uppstår smitta startas en smittspårning på den aktuella arbetsplatsen.

– Det gör man med vår medicinskt ansvarige sjuksköterska i samråd med vårdhygien, och då blir det provtagning. Om vårdpersonal bor tillsammans med någon som riskerar att vara smittad så ska de testas även om de inte har symtom. 

Just nu är det hög belastning på provtagningarna i regionen.

– Med personalprovtagningen är det väldigt ansträngt. Vi hade en avstämning med regionen i dag på morgonen och man gör sitt yttersta för att verkligen testa. Då är det även så viktigt att är man i hushållsnära kontakt med någon smittad så prioriteras personal som arbetar just mot vår målgrupp, äldre, sjuka och sköra.

Följ ämnen i artikeln