Norge förlänger paus med Astravaccin

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Norges hälsominister Bent Høie (H). Arkivbild.
Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Norges hälsominister Bent Høie (H). Arkivbild.

NYHETER

Norges regering beslutar om fortsatt paus för Astra Zenecas vaccin mot covid-19 fram till ett expertutlåtande den 10 maj, säger hälsominister Bent Høie.

Norska folkhälsomyndigheten vill stoppa vaccineringen helt.

Bent Høie (H) meddelar att en expertgrupp ska komma in med med resultat från en studie av vaccinet före den 10 maj. Detta gäller även vaccinet från Johnson & Johnson.

Drygt 960 000 personer har fått första sprutan av två i Norge, rapporterar NRK. Närmare 300 000 har fått två injektioner av Astra Zenecas vaccin i Norge.

Norge hade tidigare förlängt pausen för att genomföra flera studier i ett försök att kartlägga huruvida det finns något samband mellan vaccinet och de sällsynta biverkningar som har inrapporterats.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) anser att blodproppar bör listas som en möjlig – om än väldigt sällsynt – biverkning av Astra Zenecas vaccin.

Danmark meddelade i går att man helt slutar använda företagets covidvaccin. Samma dag meddelade Institutet för hälsa och välfärd i Finland att landet fortsättningsvis bara kommer att ge Astras vaccin till människor som fyllt 65 år.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: