Hamas

Vapenvila mellan Hamas och Israel

Av: 

Mikaela Somnell

Jessica Johansson

Hans Österman

NYHETER

Efter elva dagars strider enades Israel och Hamas om vapenvila.

Timmarna före beskedet talade Joe Biden i telefon med Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi som var drivande i förhandlingarna.

– Jag vill uttrycka min uppriktiga tacksamhet till president al-Sisi som spelade en sådan avgörande roll, sa Biden i ett tal från Vita huset efter midnatt.

Beskedet om vapenvilan kom strax före klockan 22 på torsdagskvällen, en dag efter att USA:s president Joe Biden offentligt satt press på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Först bekräftade Netanyahu att Israels säkerhetskabinett sagt ja till det egyptiska förslaget om eldupphör. Några minuter senare verifierades överenskommelsen av företrädare för Hamas.

Joe Biden hade att samtal med Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi timmar före beskedet om vapenvila.

Vapenvilan trädde i kraft klockan 01, svensk tid, men in i det sista fortsatte Israel att bomba mål i Gaza och Hamas att avfyra raketer mot Israel.

Ökat internationellt tryck

Det internationella trycket ökade i styrka under torsdagen:

FN:s sändebud i Mellanöstern, norrmannen Tor Wennesland, hade samtal med Hamas politiska ledare Ismail Haniya i Qatar. Samtidigt krävde generalsekreteraren Antonio Guterres ett omedelbart stopp på striderna.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi uppges ha haft en ledande roll i medlingen mellan Israel och Hamas. Tidigare under dagen hade han ett telefonsamtal med Joe Biden, det första sedan den sistnämnde tillträdde som president.

”I samtalet utbyttes synpunkter på hur våldet ska stoppas och en eskalering undvikas i de palestinska territorierna”, skrev al-Sisis kansli i ett uttalande. Även Vita huset bekräftade telefonsamtalet och uppgav att de två ledarna skulle hålla nära kontakt.

Al-Sisi har i förhandlingarna bland annat erbjudit 500 miljoner dollar till återuppbyggnaden i Gaza, uppger AFP. Han har dessutom beordrat öppning av gränsövergången vid Rafah, den enda till Gaza som inte kontrolleras av Israel.

USA:s utrikesminister Antony Blinken hade dessutom ett samtal med sin israeliska motsvarighet Gabi Ashkenazi under torsdagen. Under ett besök på Grönland upprepade Blinken Joe Bidens tidigare budskap att USA ”förväntar sig nedtrappning på väg mot vapenvila”.

Joe Biden höll tal i Vita huset

Efter midnatt höll Joe Biden ett kort tal i Vita huset. Han sa att han nyss hade talat med Netanyahu i telefon och att han fått bekräftelse från båda sidor på att vapenvilan ska träda i kraft under natten.

Biden uppgav att han haft inte mindre än sex telefonsamtal med Netanyahu sedan striderna blossade upp.

– Jag berömde honom för beslutet att avsluta våldsamheterna efter mindre än elva dagar, sa Biden.

Biden upprepade sina tidigare budskap om Israels rätt att försvara sig och uppgav att USA kommer att fortsätta hjälpa landet med utvecklingen av missilskölden Iron Dome.

Han tackade också alla som varit inblandade i förhandlingarna om vapenvila.

– Jag vill uttrycka min uppriktiga tacksamhet till president al-Sisi och de högt uppsatta egyptier som spelade en sådan avgörande roll i den här diplomatin. Jag uppskattar också bidragen från andra parter i regionen. Det har varit intensiva diskussioner på hög nivå, bokstavligen timme för timme.

Hamas: ”Fått garantier”

Usama Hamdan, en högt uppsatt företrädare för Hamas, uppger för Hizbollahs nyhetskanal al-Mayadeen att Israel ”givit garantier om att upphöra med aggressionen” vid al-Aqsa-moskén och bostadsområdet Sheikh Jarrah i Jerusalem.

Hamdan utvecklade inte hur garantierna ser ut och en israelisk myndighetskälla avfärdade dem direkt som ”kompletta lögner”, uppger Haaretz.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Över 240 döda i striderna

Under de senaste elva dagarna har 232 personer dött i Gaza på den palestinska sidan och tolv har dött i Israel.

Anders Persson, Mellanösternkännare och lektor vid institutionen för statsvetenskap på Linnéuniversitetet, säger i Aftonbladet TV att vapenvilan var väntad.

– Vi vet att Egypten har varit inblandat och skött förhandlingarna och att Biden har pressat på mer och mer under veckan som har gått. I går var han ute och sa att han förväntade sig att Israel skulle trappa ned snabbt och omgående.

Vad betyder en vapenvila?

– I det korta perspektivet betyder det att vi får slut på eskaleringen som har pågått under en dryg vecka. Termerna för vapenvilan är dock oklara, det finns israeliska källuppgifter på Twitter om att det är en minimalistisk vapenvila med lugn i utbyte mot lugn. Det innebär att inga av de stora politiska frågorna i så fall adresseras.

– Vi har sett många liknande i Gaza som hållit i ett par år. Det är väldigt svårt att sia om. Sen får vi titta på hur vapenvilan ser ut egentligen, den kan ju innehålla hemliga klausuler om att Hamas ska få bistånd eller pengar eller andra leveranser i ett senare skede.

Efter elva dagars strider väntar vapenvila.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hamas

ÄMNEN I ARTIKELN

Hamas

Israel