Riksbanken låter superräntan ligga still

Uppdaterad 2017-02-18 | Publicerad 2017-02-15

Den rekordlåga räntan blir kvar.

På onsdagsmorgonen kom beskedet att Riksbanken låter den viktigaste styrräntan ligga still på −0,5 procent.

Men Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson varnar bolånarna för att hamna i total dvala.

– Det är viktigt att man förstår att detta inte kommer att vara för evigt, säger hon till Aftonbladet TV.

Pruta på räntan – så gör du steg för
steg

Bolånetagarna kan andas ut – åtminstone ett tag till. Vid 09.30 på onsdagen meddelade Riksbanken att reporäntan blir kvar på rekordnivån −0,50 procent.

”För att inflationen ska stabiliseras runt 2 procent krävs det ett fortsatt starkt konjunkturläge och att kronan inte stärks för snabbt. Penningpolitiken behöver därför vara fortsatt expansiv”, skriver Riksbanken i en kommentar till beslutet.

Enligt chefen Stefan Ingves och hans kollegor i direktionen går svensk ekonomi starkt. Även i den globala konjunkturen finns positiva tecken, men den politiska osäkerheten oroar Riksbanken.

Kan höja 2018

Under den närmaste tiden är det mer sannolikt att reporäntan sänks ännu mer än att den höjs. Först i början av 2018 räknar Riksbanken med att justera upp styrräntan.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, anser att bolånetagare gör klokt i att redan nu förbereda sig för högre räntor.

– Vi har haft den här situationen med väldigt låga räntor länge, det är viktigt som bolånetagare eller blivande bolånetagare att man förstår att detta inte varar för evigt.

– När räntan höjs blir det dyrare att låna, och då måste man ha en beredskap för det i sin ekonomi, säger hon till Aftonbladet TV.

Gabrielsson har två konkreta råd: Amortera och spara.

– Man ska passa på att betala av på skulden och gärna spara mellanskillnaden mellan dagens ränta och en högre ränta. Det är nog många som inte räknar på vad det skulle innebära om räntan höjs med en eller två procentenheter, men det tycker jag att man bör göra.

Kan göra mer

Vidare meddelar Riksbanken att köpen av statsobligationer kommer att fortsätta. Även mandaten som underlättar åtgärder på valutamarknaden förlängs.

”Direktionen har en fortsatt beredskap att göra penningpolitiken mer expansiv om den trendmässiga inflationsuppgången skulle hotas och förtroendet för inflationsmålet försvagas”, skriver banken i beslutet.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Är det dags att slopa ränteavdraget? Bästa argumenten – för och emot

Följ ämnen i artikeln