Tre skjutna i Södertälje – oro för våldsspiral

TT

Publicerad 2023-12-10

Tre tonårspojkar sköts i ett bostadsområde i Hovsjö i Södertälje på lördagskvällen. En har fått lämna sjukhuset men två vårdas fortsatt med oklara skador.

Tre unga personer har anhållits och polisen misstänker att en gängkonflikt ligger bakom skjutningen, enligt uppgifter till flera medier.

Polisen larmades till platsen klockan 18.45 av boende, som trodde sig ha hört smällare eller fyrverkerier i området.

De tre skottskadade personerna hittades sedan utomhus i närheten av varandra.

– Av de tre som är målsägande har en fått lämna sjukhus. Två vårdas fortsatt med oklara skador, säger polisens presstalesperson Ola Österling på lördagsförmiddagen.

Tre anhållna

En stor polisinsats inleddes och senare på kvällen meddelade polisen att tre personer hade gripits.

Strax efter midnatt anhölls samtliga misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott, uppger Helena Ekstrand vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Personerna är anhållna som skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.

Alla inblandade, både de skjutna och misstänkta, är ”ganska unga”, säger Ola Österling. Under lördagen uppgav polisen att de tre som skjutits var i 18-årsåldern.

Hur hur ni arbetat under natten?

– Vi har haft en omfattande utredningsinsats, vi har jobbat hela natten och fortsätter jobba nu på förmiddagen, säger Österling.

– Vi har hållit ett stort antal förhör. Vi har genomfört spårsäkring, skickat spår på analys, kontrollerat filmer från övervakningskameror med mera.

Gängkonflikt i Södertälje

Polisens teori är att en konflikt mellan två kriminella grupperingar i staden ligger bakom skjutningen, enligt Expressens uppgifter.

Det var under förra året som en våldsam konflikt utbröt mellan de två grupperingarna, efter en splittring i det så kallade Södertäljenätverket.

Konflikten intensifierades i slutet av september i fjol med fem skjutningar på öppen gata inom loppet av två veckor. Tre av skjutningarna hade dödlig utgång.

Polisen befarar nu att lördagens skottlossning ska få konflikten att ta ny fart efter flera månaders lugn, enligt uppgifter till LT.

Hovsjö, det område där skjutningen ägde rum, har sett en negativ utveckling de senaste åren, enligt polisens uppdaterade lägesbild över utsatta områden. Hovsjö anses nu vara ett ”särskilt utsatt område”, vilket är den allvarligaste graden av utsatthet.

Följ ämnen i artikeln